Vadeli Mevduat Nedir?

  • Haziran 5, 2020

Vadeli mevduat gerek bireylerin, gerekse tüzel kişilerin belirli bir vade sonunda kullanmak üzere bankaya emanet ettiği para olarak tanımlanabilir. Vadesiz mevduatlar yatırımcı olan kişiler tarafından istenildiği zaman çekilebilmektedir. Aynı zamanda bu para istenildiği zaman çekilerek istenildiği şekilde kullanılabilmektedir. Bunun yanında vadeli mevduat adından da anlaşılacağı üzere istenildiği zaman çekilemeyen ve kullanılamayan para akla gelmektedir. Vadeli mevduatlar 1 ay, 3 ay, 6 ay ya da daha fazla vadeye sahip olabilir.

Vadeli mevduatta vade ile kazanç arasındaki bağ

Daha kısa ve yakın vadelerin ön görülebilir olmasından dolayı yatırımcı olan kişilere getireceği faiz getirisi de daha uzun vadelere göre düşük kalmaktadır. Vade uzadıkça risk artmakta ve yatırımcı olan kişiye de getirisi artmaktadır. Yani sizin 1 aylık vadeli mevduata parayı yatırmanız ile 12 aylık vadeli mevduata paranızı yatırmanız arasında vadeli mevduat faizi açısından farklılık bulunmaktadır.

Vadeli mevduatın en büyük özelliği vade sonuna kadar paranın çekilemiyor olmasıdır. Herhangi bir sebepten ötürü vadesi dolmadan parayı çekmek istemeniz durumunda elde edilen faiz getirisi de kaybedilmiş olur. Yani bu şartlar altında paranızın vadeli hesap üzerinden kazancı banka tarafından geri alınmış olur. Bu miktarın geri alınmaması için vade süresinin sonunda para çekimi yapılmalıdır.

Risk almayı çok sevmeyen yatırımcılar ellerindeki parayı vadeli mevduatlarda değerlendirebilir. Vadeli mevduata para yatırıldığında size belirlenen faiz oranı paraya eklenerek vade sonunda alınabilir. Bu da kazanabileceğiniz rakamın başta yatırırken belli olmasını sağlar. Bu anlamda bakıldığında kazanılacak olası parada herhangi bir belirsizlik bulunmamaktadır. Bundan dolayı riski sevmeyen ve düzenli bir gelir elde etmek isteyen yatırımcılar için en uygun yatırım araçlarından biri “Vadeli Mevduat” tır diyebiliriz.

Vadeli mevduatta %15 oranında bir stopaj uygulanmaktadır. Yani kazandığınız faiz miktarının %15’i banka tarafından kesilir. Varsayalım ki 1000TL’lik bir faiz kazandınız. Vadeli mevduatın günü dolduğunda paranızı çekmek isterseniz paranıza ek olarak 1000TL değilde 850TL alabilirsiniz. Kalan 150TL’lik kısmı banka tarafından stopaj olarak kesilir ve devlete ödenir.

Article Categories:
Uncategorized

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.