Zirai (Tarımsal) Kredi Nedir?

  • Temmuz 3, 2021

Bankacılık sektörü, her gelir grubundan bireyin ürünlerinden faydalanabilmesi ve müşteri sayısını da arttırabilmek adına, birbirinden farklı limitte ve şartta kredi paketi geliştirmektedir. Kimi zaman çok da yüksek tutarlarda olmayan ihtiyaçlar için kimi zaman ise, çok yüksek tutarlar için bu kredi paketlerinin hazırlandığını görebiliriz. Bu kredi paketlerinden birisi olan ve yalnızca çiftçilerimizin üretimini hızlandırıp kalkınabilmesi için geliştirilen kredi paketi de zirai kredilerdir.

Zirai Kredi Ne demek?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, zirai krediler çiftçilik ile meşgul olan kişiler için hazırlanan bir kredi türüdür. Çiftçilerin finansman bulmalarını kolaylaştırmak adına geliştirilen bu kredi paketlerinde, oldukça avantajlı yönler de bulunmaktadır. Öncelikle, mahsullerinizin yetişebilmesi için gereken gübreleri ya da sulama sistemi kurulabilmesi için bir finansman gerekiyorsa, tohum ihtiyacınız varsa, hasat zamanı giderlerinizi karşılamanız gerekiyorsa ya da işçi masraflarınızı bir an önce ödemeniz gerekiyorsa, zirai kredi başvurusunda bulunabilirsiniz. Şuan bu kredi türünü ülkemizdeki birçok bankada görebilirsiniz. Şartları tamamlayıp istenilen belgeleri de bankaya sunmanız halinde, kredi başvurunuz değerlendirme sürecine tabii edilecektir.

Zirai Kredi Borç Erteleme

Zirai kredilerden faydalanan çiftçilerimiz için bankaların sunmuş olduğu bir ayrıcalık da borç ertelemedir. Buna göre, vadesi gelen borcunuzu ödeyecek durumunuz yoksa ya da ödemeniz gereken tutarı tam olarak denkleştirememişseniz, banka şubelerine giderek kredi vadenizi erteleyebilirsiniz. Ertelenen bu kredi taksiti, toplam vadenizin sonuna bir ay olarak eklenecektir ve çiftçilerimizin çekmiş oldukları kredi ile vade sürelerine bağlı olarak en fazla üç kereye kadar borç erteleme şansları bulunmaktadır. Bununla birlikte yalnızca borç erteleme değil, çekilen kredinin belirlenen bir tarihte peşin ya da bu tarihte ödemeye başlanması da mümkün olabilmektedir. Buna en güzel örnek ise hasat zamanlarıdır. Çünkü, çiftçilerin ekonomik açıdan en rahat ettikleri zamanlar, ürünlerini hasat edip sattıkları andır. Bundan dolayı, bankalar ile yapacağınız sözleşmede, ödemelerinizi hasat zamanına göre ayarlama şansınız da bulunmaktadır.

Zirai Kredi Dosya Masrafı İadesi

Bankalara giderek kredi başvurusu yapıldığı zaman, bireylere ödeme bilançoları da teslim edilmektedir. Bu ödeme bilançosunda, çekilen kredi bedeli, faiz oranı, aylık taksit tutarı ve belirli masraflara ilişkin veriler yer almaktadır. Fakat, son yıllarda getirilen yasal düzenlemeler ile birlikte, bankaların özellikle almış oldukları dosya masraflarının iade edilmeye başlandığı görülmektedir. Eğer, zirai kredi kullanmış ve dosya masrafı ödemişseniz, sizler de bu haktan faydalanabilirsiniz. Kişiler açısından büyük ön yargıların olduğu bu durumda, kesinlikle yasaların sizin arkanızda olduğunu unutmamalısınız. Bankalara yapacağınız başvurularda, ödemiş olduğunuz bir krediniz varsa yani geçmiş dönemde bulunan bir kredi ise, dekont talebinde bulunabilirsiniz. Hala ödemekte olduğunuz bir kredi söz konusuysa da, son ayın ekstresini talep ederek, bu belgeyle birlikte hakem heyetine gidebilirsiniz. Burada dilekçe konusunda sizlere yardımcı olunacaktır.

Zirai Kredi Faiz Oranları

Çiftçiler için birbirinden özel kredi paketi hazırlayan bankalara baktığımız zaman, ilk sırada Ziraat Bankası’nı ardından da Şekerbank ve TEB’i görmekteyiz.

Ziraat Bankası’na giderek bir zirai kredisinde başvuracak olan kişiler için, faiz oranı internet sitesi üzerinden açıklanmamaktadır. Kişilerin gerçek mi yoksa tüzel bir kişilik adına mı kredi çekecekleri, buna ek olarak da kredi bedeli göz önünde bulundurularak bir kredi paketi hazırlanmaktadır. Faiz oranının değişken olması ise yalnızca Ziraat Bankası için değil birçok banka için geçerli olan bir durumdur. Fakat, internet üzerinden yaptığımız araştırmalarda görmekteyiz ki, Ziraat Bankası üzerinden çekilen Zirai Kredilerde,24 ay için %1,14 gibi bir faiz oranı yansıtılmaktadır.

Ziraat Bankası ile neredeyse aynı faiz oranları ile hizmet veren diğer iki banka, hizmet yelpazesini biraz daha geniş tutmaktadır. Şekerbank ve TEB’e giderek, yeni bir traktör almak, tarlanızı büyütmek, hasat dönemi ihtiyaçlarınızı karşılamak ya da tohum ile gübre ihtiyaçlarınız için kredi başvurusunda bulunabileceksiniz. Ayrıca, devlet desteği alan kişilere, hibelerini teslim alana kadar yapacakları tüm harcamalar için de kredi desteği sunulmaktadır. Şekerbank zirai kredi faiz oranı %1,22, TEB zirai kredi faiz oranı ise 2016 yılının sonunda %1,21 olarak belirlenmişti. Şuan için aynı faiz oranları geçerlidir.

Zirai Kredi İçin Gereken Evraklar

Bankalara giderek zirai kredi başvurusunda bulunacak kişiler için istenen belgeler, iki farklı şekilde incelenmektedir. Bunlar;

  • Gerçek kişiler için istenen belgeler
  • Çiftçilik belgesi.
  • Nüfus cüzdanı aslı ya da ehliyet, pasaport
  • Son 3 yıllık gelir tablosu
  • Tüzel kişiler için istenen belgeler
  • Çiftçilik belgesi
  • Ticaret Sicil Gazetesi’nde bulunan sözleşme
  • Oda kayıt belgesi
  • Vergi levhası örneği
  • İmza sirküleri ve son 3 yılın gelir tablosu

Zirai Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Zirai kredi başvurusunda, sizlerden bu finansmanı hangi ihtiyacınız için talep ettiğiniz sorulacaktır. Eğer, yeni bir traktör almak için finansman talep ediyorsanız, krediniz şu şekilde hesaplanacaktır. Alınmak istenen traktör sıfır kilometreyse, traktör bedelinin KDV eklenmiş hali dikkate alınır ve bu bedelin %75’i sizlere kredi olarak verilir.Sıfır değil de ikinci el bir traktör alacaksanız da, bu traktörün en fazla 5 yaşında olması gerekecektir. Bu işlem için de traktör bedelinin alım satım belgesinde yer alan tutarın, %60’ı sizlere verilecektir. Bankaların sunduğu vade süreleri de bu kredi türü için 60 ay olarak belirlenmiştir ve ödemelerinizi 12, 6, 3 ya da ayda bir olacak şekilde yapma şansınız da bulunmaktadır.

Zirai Kredi Ticari Kredi Midir?

Zirai kredi hakkında merak edilen bir durum da, talep edilen kredinin ticari mi yoksa bireysel bir kredi mi olduğudur. Zirai kredi başvurusunda istenen belgeler kısmında da bahsettiğimiz gibi, kurumsal bir firma olarak kredi başvurusu yapılacaksa yani tüzel bir kişilik adına başvuru söz konusuysa, bu kredi ticari kredi olarak değerlendirilmektedir. Eğer, ihtiyaç duyduğunuz krediyi kendi adınıza çekecekseniz ve bu kredinin bedeli 50 bin liradan daha az bir miktardaysa, bu durumda bireysel kredilerden faydalanmış olacaksınız.

Şekerbank Zirai Kredi

Şekerbank, zirai kredi alanında dört ayrı kredi paketi sunmaktadır. Bunlar;

  • Tarla Büyütme Kredisi
  • Tarımsal EKOkredi
  • Tarım Ekipmanları Kredisi
  • Kırsal Kalkınmaya Destek Kredisi

Tarla büyütme kredisi için yapılacak başvurular, adından da anlaşılacağı üzere yeni bir tarla veya arazi alabilmek adına yapılmaktadır. Tarımsal EKOkredi, tarımda verimi arttıracak modern tekniklerin uygulanmasını sağlamak adına, çiftçilerin başvurduğu bir kredi türüdür. Bu kredi paketi ile, damla sulama sistemi kurulumu yapabilecek ya da sulu tarım yapabileceksiniz. Tarım ekipmanları kredisinde ise, yeni bir traktör, römork ya da ikinci el bir traktör için ihtiyaç duyduğunuz krediyi alabiliyorsunuz. Son olarak, Kırsal Kalkınmaya Destek Kredisi de, çiftçilerimizin gerçekleştirmek istedikleri bir proje yani girişimcilik faaliyetleri sırasında, onlara çok düşük faizler ile destek olunması amacıyla sunulmaktadır.

Şekerbank, sunmuş olduğu bu dört kredi paketinde de çiftçilerimize ödeme kolaylığı sunmaktadır. Buna göre, çiftçilerimiz ödemelerini senede bir kez belirleyecekleri dönemde, altı ayda, üç ayda ya da ayda bir olarak yapabilecektirler. Ayrıca, ödemede yaşanan problemlerden dolayı banka sicilinin etkilenmesini istemeyen çiftçiler, bankalar ile irtibata geçerek, kredi ödemelerini erteleyebilirler.

Ziraat Bankası Zirai Kredi

Birçok alanda tüketicisine desteğini esirgemeyen Ziraat Bankası, çiftçilere de aynı şekilde destek oluyor. Ziraat Bankası Zirai Kredi ile birlikte, çiftçilerin üretim için gereken olan tohum ve gübreleri almasından, mahsül zamanı ihtiyaç duyacakları masraflara, hatta ve hatta hasatların nakliyesi sırasında ihtiyaç duydukları finansmanlara kadar destek olmaktadır. Yapılacak olan tüm harcamalar hesapandıktan sonra, KDV ve ÖTV dahil edilerek bir gider hesaplanmaktadır. Ziraat Bankası, çiftçilere hesaplanan bu giderin tam %75’lik kısmını düşük faiz ile kredi olarak vermektedir. Ziraat Bankası’nın sunduğu en büyük ayrıcalık ise, vade sürelerinde ortaya çıkmaktadır. Çünkü, kredinizi kaç ayda ödemek istiyorsanız, vade süresini sabit faiz oranı ile sizler belirleyeceksiniz.

Article Categories:
Uncategorized

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.