Satın alınan evde kiracı varsa

  • Mayıs 30, 2020

Herhangi bir ev alırken belki de en hassas konulardan biri de evin içinde hala kiracı olması durumudur. Bu mevzuyla ilgili yapılacaklar yasal düzenlemlerle belirlenmiş olsa da genellikle sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu tarz sıkıntılara düşmemek yasal düzenlemelerin neler olduğunu, bu konuda yapılabilecekleri detaylı bilmek ve ona göre hareket etmek gerekmektedir.

Sözleşmeli kiracı varsa sözleşme devam eder

Satın alınan evde sözleşmeli olan bir kiracı varsa ve sözleşmesi devam ediyorsa, siz de bu sözleşmeyi kabul etmiş sayılırsınız. Bu konuda illa kiracıyı çıkarmayı düşünüyorsanız yasaları karşınıza almanız gerekecektir. Bu tarz bir pozisyonda yasalar sözleşmesi devam eden kiracıdan yana olacaktır. Bundan dolayı burada yapılacak en mantıklı şey kiracıya evin aldığını bildirmek ve aranızda bir anlaşma yapmaktır.

  • Kira sözleşmesinin ne kadar süreli olduğuna göre kiracının belli hakları bulunmaktadır. Kiracıya çıkması yanında ihtar çekerseniz kanunlar tarafından belirlenen 6 ay gibi bir süre çıkmama hakkı vardır. Kiracıya bu süre yeni bir ev araması, ortada kalmaması amacıyla tanınmıştır. İhtarname çekmek için tapuyu noterden üzerinize aldıktan sonra 1 ay gibi bir süreniz vardır. Eğer kiracıyla anlaşmaya varmak gibi bir niyetiniz yoksa ya da anlaşmaya varamadıysanız bu durumda ihtar çekersiniz ve maksimum 6 ay sonra kiracı evi boşaltır. İhtar çektiğiniz halde 6 aylık sürenin sonunda kiracı evi boşaltmıyorsa bu durumda Tahliye Davası açabilirsiniz. Burada belki de en kritik noktalardan biri tapuyu teslim aldıktan sonraki 1 aylık süredir. Çünkü bu süreyi kaçırırsanız kiracının devam eden sözleşmesini kabul etmiş sayılırsınız ve ihtar çekseniz de sözleşme bitene kadar kiracının o evde oturma hakkı vardır.

Kiracıyla Anlaşma Süreci

Evi almadan önce yahut aldıktan sonra kiracıyla anlaşmaya vardıysanız evden çıkmasını talep edebilirsiniz. Kiracının devam etmesini istiyorsanız da şartlarınızı konuşur ve orta yol bulmaya çalışırsınız. Bu sayede kiracı arama sıkıntısına girmekten kurtulursunuz.

İpuçları:

Kiracı olan kişiyle yapılacak olan anlaşmanın yazılı, imzalı bir şekilde ve şahitler huzurunda olması önemlidir. Bu sayede ileride karşınıza çıkabilecek sorunların önüne geçmiş olursunuz.

Article Categories:
Uncategorized

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.