Para Nasıl Biriktirilir

  • Ekim 2, 2018

Para biriktirmek her zaman dile getirilirken kolay fakat gerçekleştirilirken zorluklar ortaya çıkan durumlardan bir tanesidir. Herkes uzun vadede para biriktirmenin ne denli yararlı ve akıllıca bir hareket olduğunu bilir ama bu amacı hayata geçirmek hala zorluğunu korumaktadır. Her zamankinden daha az bir miktar para harcamak birikim yapmanın en kolay ama aynı zamanda da en zor yollarından bir tanesidir. Akıllıca hareket eden birikim yapmak isteyen kişiler hem nasıl para biriktirmeleri gerektiğini bilmelidir hem de nasıl gelirlerini en yüksek seviyeye çekeceklerini bilmelilerdir. Para biriktirmek için gerçekçi amaçlar ortaya koymak ve harcamalarınızı kontrol altında tutmak istiyorsanız birinci adımı okumaya başlayarak ilk atılımınızı yapabilirsiniz. Bu şekilde uzun dönemde paranızdan en büyük verimi elde edebilirsiniz.

Para Biriktirme Sorumluluğu Edinmek

1. Öncelikle kendinize bir ödeme yapın; para biriktirmenin en kolay yollarından bir tanesi parayı harcama şansının elinize geçmemesini sağlamaktır. Bunun için yapabileceğiniz şey maaşınızı direkt olarak bir banka hesabına veya emeklilik hesabına aktarmaktır. Bu sayede her ay ne kadar para biriktirmeliyim, ne kadarını kendime ayırmalıyım gibi düşüncelerin size verdiği gerginlikten ve sıkıntıdan kurtulmuş olursunuz. Bu hesaplar sayesinde otomatik olarak birikim yapmış ve dilediğiniz gibi harcayacağınız kısmını da ayırmış olursunuz. Bu biçimde zamanla, her ay maaşınızdan küçük bir miktar tasarruf yapsanız bile birikimleriniz artar ve paranızdan elde edebileceğiniz en büyük faydanın elde edilmesini sağlarsınız. Özellikle birikim yaptığınız banka hesabından belli bir faiz oranı elde ediyorsanız bu artışı çok daha kısa bir sürede fark edeceksiniz.

  • Otomatik para birikimi yapan bir hesap açtırmak için bankada bulunan ve maaş bordroları ile ilgilenen müşteri temsilcisi ile konuşabilirsiniz. Eğer maaş hesabınızdan ayrı bir biçimde işlem görecek bir banka hesabı için gerekli hesap bilgisini alabildiyseniz, hiçbir zorluk ile karşılaşmadan kısa bir süre içerisinde bir para yatırma şeması oluşturabilirsiniz.
  • Her maaş zamanınızda otomatik bir biçimde birikim yapabileceğiniz bir hesap açamazsanız özel bir biçimde birikim yapmak için tasarlanmış olan bir banka hesabı açabilirsiniz. Bu şekilde her ay manuel bir biçimde para biriktirme işleminizi gerçekleştirebilir ve birikim yapma amacına sıkı sıkıya bağlanabilirsiniz.

2. Yeni bir borç altına girmekten kaçının. Bazı borçlar kaçınılmazdır. Örneğin sadece zengin olan insanlar tek bir ödeme işleminde nakit olarak ev satın alabilir. Fakat milyonlarca insan yalnızca borç alarak ve bu borcu yavaş yavaş ödeyerek ev alma fırsatını elde edebiliyor. Buna rağmen borç almaktan kaçındığınız zaman sonuç da bu yönde olur. Bir para tutarını direkt olarak ödemek her daim borç olarak ödeme yapmaktan çok daha uygun ve ucuzdur. Borç olarak alınan para da faizin de zaman içerisinde artması bu durumun asıl nedenidir.

  • Borç almak kaçınılmaz ise mümkünse büyük bir kaparo ödemesi yapmaya çalışın. Satın alma işlemi sırasında ne kadar fazla parayı kaparo olarak verirseniz borcunuzu çok daha kısa bir süre içerisinde ödersiniz ve faize yapacağınız harcamaları da olabildiğince azaltırsınız.
  • Bütün kişilerin maddi durumları birbirinden farklılık gösterirken bankalar genel olarak borçlanmanızın aylık kesintisiz gelirinizin %10una tekabül etmesini önerir. Aylık gelirin %20 oranının altında olan borçlanmalar genel itibari ile sağlıklı olarak görülür. %36 oranı ise mantıklı bir borçlanma yapmak isteyen kişiler için en üst limit olarak görülür.

3. Makul birikim hedefleri koyun. Birikim yapmak, ne için birikim yaptığınızı belirlediğiniz zaman çok daha kolay olacaktır. Sıkı mali kısıtlamalara karşı kendinizi motive edebilmek için kendinize hedefler koyun. Bu para biriktirme sorumluluğunun oluşması için en önemli adımlardan bir tanesidir. Emeklilik veya ev satın almak gibi ciddi bir hedef belirlerseniz bu hedefinize ulaşmanız yıllar ve hatta onlarca yıl sürebilir. Bu gibi durumlarda gelişiminizin düzenli aralıklar ile ortaya koyulması lazımdır. Ancak geriye çekilip ileriye, büyük resme baktığınız zaman ne kadar yol gittiğinizi ve daha ne kadar gitmeniz gerektiğini anlayabilirsiniz.

  • Emeklilik gibi büyük hedeflerin başarılması uzun bir döneme yayılabilir. Bu hedeflere ulaşacağınız zaman geçerli olacak piyasa bugünkünden farklı bir yapıya sahip olabilir. Bu nedenle hedefinizi belirlemeden önce piyasanın gelecekte nasıl bir durumda olacağına dair araştırmalar yapmaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Örneğin çalışma hayatınızın ilk zamanlarında ekonomi yorumcuları yıllık gelirinizin %60 ile % 85 oranında bir gelirin emeklilik zamanlarınızda bugünkü hayat koşullarınızı korumak için yeterli olabileceğini söyleyebilirler.

4. Hedeflerinize bir zaman çerçevesi oluşturun. Kendinizi hem hırslı hem de mantık sınırları kapsamında tutmanız gerekmektedir. Hedeflerinize bir zaman sınırı çizmek birikim yapmak ve hedeflerinize ulaşmak için çok büyük bir motivasyon aracı olabilir. Diyelim ki tam iki yıl sonra bir ev sahibi olmak istiyorsunuz; ilk olarak ev satın almak istediğiniz yerdeki ev fiyatlarının ne kadar olduğunu ve ev satın almak için ne kadar bir kaparo ödemeniz gerektiğini araştırmanız gerekmektedir. Genel olarak kaparo fiyatları evin toplam fiyatının %20′ sinden az olmaz.

  • Örneğimizde, yaşamak istediğiniz muhitteki evler 300 bin lira sınırlarındaysa iki yıl içerisinde en az 300.000x%20= 60.000 lira kadar bir kaparo biriktirmeniz gerekmektedir. Kaparo fiyatının seviyesine göre bu miktar ulaşılabilir veya ulaşılmaz olabilir.
  • Amaçlarınıza bir zaman çerçevesi oluşturmak kısa vadeli amaçlar için de geçerli olan bir prensiptir. Örneğin arabanızın şanzımanının değiştirilmesi gerekiyor ise ve sizin bu değişimi yapmak için yeterli paranız yok ise birikim yaparak bu amaca ulaşabilirsiniz. Bu amaca ulaşmadan birikim yapma amacından vazgeçmemeniz gerekmektedir. Hem hırs hem de mantıksallığı içinde bulunduran bir zaman çerçevesi oluşturmak amacınıza ulaşmanıza yardımcı olabilir.

5. Bir bütçe oluşturun. Hırs dolu birikim amaçlarını belirlemek kolay olabilir ancak masraflarınızı kesebilecek herhangi bir yol bulamıyorsanız bu amaçları gerçekleştirmek sizin için çok zor olacaktır. Finansal ilerlemenizi devamlı kılmak istiyorsanız gelirinizi her ayın başında bütçelemeyi deneyin. Gelirinizin belirli bir kısmını temel ihtiyaçlarınıza ayırın. Bu sayede ilerleyen zamanda paranızı boşa harcamanın önüne geçmiş olursunuz. Özellikle maaşınızı alır almaz bütçenize göre belirli kısımlara ayırmalısınız. Örneğin;

  • Ev masrafları
  • Öğrenci borçları
  • Yemek
  • Benzin
  • İnternet
  • Lüks ürünler
  • Diğer ihtiyaçlar
  • Tasarruf miktarı

6. Harcamalarınızı kayıt altına alın. Sıkı bir biçimde bütçeleme uygulamak birikim yapmak isteyen herkes için gereklidir. Fakat masraflarınızı takip altına alamazsanız birikim amaçlarınıza ulaşmak sizin için zor olabilir. Değişik alanlara ne kadar masraf yaptığınızın çetelesini tutmak problemli alanların tanımlanmasını kolaylaştırabilir. Bu biçimde harcamalarınızı bütçenize daha uygun bir hale dönüştürebilirsiniz. Masraflarınızın kaydını tutmak detaylara ciddi bir önem göstermeniz gerekmektedir. Herkes genel olarak büyük harcamaların kaydını tutmaya özen gösterirken, siz küçük harcamalara da dikkat etmelisiniz. Bu küçük harcamalar mali durumun ciddiyetini artıran bir yapıya sahiptir.

  • Her zaman yanınızda küçük bir not defteri taşımak sizin için kullanışlı olabilir. Tüm harcamalarınızı not etmeyi ve harcamalarınızın fişlerini saklamayı alışkanlık haline getirmek sizin için yararlı olabilir. Zaman bulduğunuzda küçük not defterinize aldığınız notları daha kapsamlı bir not defterine veya daha büyük bir sayfaya kaydedin.
  • Unutulmamalıdır ki harcamalarınızı kayıt altına almak için akıllı telefonunuza indirebileceğiniz birçok uygulama bulunmaktadır.
  • Büyük bir harcama probleminiz varsa her harcamanızın fişini saklamak için endişe etmeyin. Ayın sonunda fişlerinizi kategorilere ayırın ardından her birini kaydetmeye başlayın. Bu kayıtları incelediğiniz zaman gerçekte ihtiyacınız olmaktan çok uzakta bulunan şeylere ne kadar fazla para harcadığınızı görünce şaşıracaksınız.
Article Categories:
Uncategorized

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.