Hisse Senedi İşlemleri Nasıl Yapılır

  • Ekim 2, 2018

Borsa’da herhangi bir hisse senedi üzerinden alım ya da satım gibi işlemler yapılmak isteniyorsa her şeyden önce ilgili hisse senedinin borsaya kayıtlı olması lazım. Herhangi bir hisse senedinin borsaya kayıtlı olması aynı zamanda “borsaya kote olması” olarak tanımlanır. Borsa gün geçtikçe insanlar tarafından daha çok ilgi çeken bir yatırım aracı olma özelliğini taşımaktadır. Hisse senedi alan kişiler ilgili şirketin hisselerine alınan pay kadar ortak olmuş olurlar. Hisse senedi işlemlerinin nasıl yapılacağını, bu işlemler için en iyi bankanın hangisi olacağını bu makaleyi okuyarak öğrenebilirsiniz.

Adımlar

1. Hisse senedi işlemleri konusunda yeterli bilgi donanımına sahip olun. Türkiye’de hisse senetlerinin fiyatları Borsa İstanbul ile SPK tarafından denetlenmektedir. Bu denetleme sayesinde de belli oranda hilenin önüne geçilmektedir. Yatırımcılar bu borsadaki hisse senetlerindeki hareketlenmeleri anlık olarak takip etmeli ve uygun zamanı belirleyerek hisse senedini almalı ya da satmalıdır. Bu konularda bilgisi olmayan kişilerse öncelikle kendilerini denemeli ve bu alanda yeterli eğitimi aldıktan sonra yatırımlara başlamalıdır.

  • Borsa’da hisse senedi işlemleri iki senansta gerçekleşmektedir. Bunlardan biri sabah, diğeri de öğle seansıdır. Borsa’ da sabah seansı başladığı andan itibaren işlem yapılmaya başlanır ve bu ilk işlemle hisse senedinin açılış fiyatı belirlenir. Bu fiyatla birlikte kimileri elindeki hisse senetlerini satar, kimileri de hisse senetleri satın alır. Alım ve satımlar sonucunda fiyatlarda hareketlenme meydana gelir.
  • Önceki süreçte hisse senedi işlemleri fiziki olarak gerçekleştirilebilirken, artık böyle bir durum söz konusu değildir. Fiziki olarak işlemlerin yapılmıyor olması hem vakit kaybını önlemiş hem de güvenlik risklerini ortadan kaldırmıştır. Kişiler satın almak istediklerinde satın alım emri verir ve hisse senedini satmak istediğinde de satım emri verir. Hisse senedinin satım fiyatı, alım fiyatından daha üst seviyedeyse bu durumda para kazanılmış olur.
  • Aracı kuruluşlar ya da bankalar kişilerin vermiş olduğu emirleri borsaya bildirmekle yükümlüdür. Yani siz direk borsaya bu durumu bildirmezsiniz de bunu aracı olan banka ya da kurum üstlenir.

2. Aracı kurum ya da banka seçin. Borsa’da alım/satım işlemlerine başlamak için ya banka ya da aracı kurumlardan birinden hesap açmanız gerekecektir. Burada seçim yaparken hem güvenilir hem de sizin için avantajlı olabilecek seçimler işlem yapmanızı kolaylaştıracaktır.

  • Garanti, Yapı Kredi, İş Bankası vb. büyük bankalardan açacağınız yatırım hesaplarının hepsi bu açıdan güvenlidir. Yani bunlardan birini seçebilirsiniz.
  • Aracı kurum seçiminde hassas davranılmalıdır. Bu alanda sahtekarlık amacıyla açılmış aracı kurumlar bulunabilmektedir. Aracı kurumla ilgili detaylı araştırma yapılması ve sonrasında oradan hesap açılıp para aktarımı gerçekleştirilmelidir.

3. Yatırım hesabı açın. Türkiye’de hisse senedi işlemlerini yapabilmek için aracı kurumlar ya da bankalardan yatırım hesabı açmanız gerekmektedir. Bu iki seçenekten biri ile yatırım hesabını açmak sizin için borsaya girişteki ilk adımdır.

4. Yatırım hesabına para yatırın. Yatırım hesabı açıldıktan sonra yatırım hesabına borsada işlem yapacağınız miktar kadar para yatırmanız gerekmektedir. İnternet bankacılığını kullanan biriyseniz vadesiz hesaplarınızdan yatırım hesabına anında para yatırabilirsiniz. Bu sayede işlemler oldukça basit ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmiş olur.

  • Aracı kurumlar aracılığıyla borsa işlemleri yapılacaksa bu durumda direk alıcı kurumla irtibata geçilerek oradaki hesaba havale ya da EFT işlemi yapılmalıdır.

5. Uygun zamanda hisse senedi alın. Borsa’ya kote  olmuş (kaydedilmiş) hisse senetleri kişiler tarafından alınabilir. Bu aşamada elbette SPK (Sermaye Piyasası Kurulu)’nın kurallarına uygun olan ve buradan onay almış olan bir aracı kurumdan hisse senedi almak en doğrusudur. Bankalar haricindeki aracı kurumların güvenilir olması elinizdeki birikimleri korumak adına oldukça önem arz eder.

  • Yatırım hesabına aktarılan para ile birlikte ilgili panelden alınmak istenen hisse senedi seçilir. Hisse senedi seçerken elbette o hisse hakkında detaylıca bir araştırma yapılmalı ve gerçekten kazandıracağını düşündüğünüz hisseler satın alınmalıdır. Bu aşamada şirketin, sektörün ve de piyasanın takibinin yapılması en önemli adımlardır.
  • Şirketin karlılık durumunu, piyasa değerini, fiyat-kazanç oranını, ilgili hisse senedinin sektördeki diğer hisse senetleriyle karşılaştırılması, hisse senedinin geçmiş dönemlerdeki hareketlenmeleri de göz önüne alınarak bir karar verilmelidir.

6. Doğru zamanda hisse senedini satın. Hisse senedinin ne zaman satılacağına karar vermek en az almak kadar zordur. Sizin sattığınız rakamdan sonra belki hisse senedi kendine daha fazla değer katabilir ya da tam aksine ciddi derecede düşebilir. Bunların hepsinin göz önüne alınarak bir karar verilmesi gerekir. Doğru zamanda doğru hamleyi yapmak bu aşamada en önemli kısımdır.

  • Hisse senedi alındıktan sonra “stop loss (kayıp durma)” noktası belirleyebilir. Kaybettiğiniz miktar belli bir miktarın da altına düşerse daha yüksek miktarlarda kayıp yaşamamak için belli bir düşüşten sonra hisse senedini satmak sizin açınızdan en mantıklısı olabilir. elbette bunun yerine daha da bekleyip hisse senedinin artacağı zamanı zorlayabilirsiniz.
Article Categories:
Uncategorized

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.