Hesap İşletim Ücreti Nasıl Geri Alınır

  • Kasım 2, 2018

Hesap işletim ücreti bankaların vadesiz hesap kullanıcılarından belli masraflar adı altında 3 ve 6 ay gibi periyotlarda tahsil ettiği kesintilerdir. Bu kesintiler bankadan bankaya farklılık gösterebilmektedir. Bankaların bu ücretin tahsilinde aşırıya kaçmasının yanı sıra ücret, müşterilerin bilgisi dışında hesaplarından otomatik olarak tahsil edilebilmektedir. Bu iki durum da çoğu zaman müşterilerin mağdur olmasına sebebiyet vermektedir. Peki bankanın müşterilerden tahsil ettiği hesap işletim ücretlerini geri alabilmek mümkün müdür? Bu sorunun cevabını öğrenebilmek istiyorsanız bu makalede yazılanlardan faydalanın.

Hesap İşletim Ücretini Geri Almak için Yapılması Gerekenler

1. Banka dekontlarınızı tamamlayın. İlk olarak bankanın tarafınızdan tahsil ettiği hesap işletim ücretine dair dekontları temin edin. Bu dekontları banka şubelerinden alabileceğiniz gibi internet şubesi ve bankamatiklerden de temin edebilirsiniz.

2. İtiraz dilekçesi doldurun. Üzerinde kimlik bilgilerinizin ve banka hesap bilgilerinizin bulunduğu bir örneği aşağıda verilen bir dilekçeyi eksiksiz olarak doldurarak iadeli taahhütlü olarak bankanın genel merkezine gönderin.

  • İtiraz dilekçesini doldururken ilgili kısım olarak bankanın adını yapmalı ve ardından … Bankası Genel Müdürlüğü’ne şeklinde bir giriş yapmalısınız.
  • Dilekçenin içeriğinde bankadaki bilgilerini düzgün bir cümleyle ifade etmeli ve tarafınızdan ne kadarlık bir hesap ücreti alındığını belirtmelisiniz.
  • Tarafınızdan kesilen hesap işletim ücretinin tarafınıza iade edilmesini istediğiniz bir metin yazmalı ve iade edilmemesi durumunda yasal yollara başvurulacağını belirtmelisiniz.
  • Dilekçenin son bölümüne tarih, isim soy isim, adres, cep telefonu bilgilerini girmeli ve imzanızı atmalısınız.

3. Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurun. İtiraz dilekçelerine bankalar genelde 30 gün içerisinde olumlu yada olumsuz olumsuz yanıt vermektedirler. Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yapmadan önce bankadan gelecek cevabı beklemeniz iyi olacaktır çünkü bazı bankalar dilekçe gönderen müşterilerinin hesap işletim ücretini yasal prosedürlerle uğraşmamak için hesabına hemen  yatırabiliyor. Peki bankadan aldığınız yanıt olumsuzsa yani banka size bu ücreti ödemeyi kabul etmediyse  ne yapacaksınız? Yapmanız gereken tek şey aldığınız yanıttan 30 gün sonra kaymakamlık binalarında bulunan tüketici hakem heyetine başvurmanız. Başvuru için aşağıdaki evrakları tamamlamanız yeterli olacaktır.

  • Örnek Mahkeme Kararı
  • Hesabınızda Yapılan Kesintiye Dair Banka Dekontları
  • Bankaya Yolladığımız İade Dilekçesinin Fotokopisi
  • Bankanın Dilekçeye Gönderdiği Olumsuz Cevap
  • Hesap İşletim Ücreti İadesi Dilekçesi
  • Kimlik Belgesi

4. Hesap işletim ücretinin iadesini alın. Son dönemde Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan başvuruların yoğunluğu nedeniyle başvurunuz hemen sonuç vermeyebilir ve birkaç ay beklemeniz gerekebilir. Bu sürecin sonunda banka hesap işletim ücretini mevcut hesabınıza yatırmış olacaktır.

5. Hesap işletim ücreti iadesi için sene sınırını geçip geçmediğinizi kontrol edin. Bu anlamda 10 yıl sınır olarak belirlenmiştir. Yani ilgili banka, tarafınızdan kesmiş olduğu hesap işletim ücretlerini 10 yıl geriye dönük olarak tarafınıza ödemekle mükelleftir. Bu nedenle kesintiyi geri almak için başvurunuzu yapmadan önce alacağınız dekontların 10 yıllık süreci kapsadığından emin olun.

İpucu

  • Hesap işletim ücreti ya da bankaların kesmiş olduğu diğer ücretleri almak için böyle bir uğraş içerisine girmek istemiyorsanız her şeyden önce kullanmadığınız banka hesaplarını tek tek kapatmanız yararınıza olacaktır. Hangi bankada hesabınız olduğunu bilmiyorsanız da bankaları tek tek arayarak hesabınız olup olmadığını öğrenmekten başka şansınız bulunmamaktadır.
Article Categories:
Banka

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.