Hesap İşletim Ücreti Almayan Bankalar

  • Mayıs 6, 2020

Hesap İşletim Ücreti Nedir?

Hesap işletim ücreti genel olarak, bankaların vadesiz hesap açılışı yapan müşterilerinden kağıt, işlem gibi ek masraflar için yılın belirli zaman aralıklarında almış oldukları ücretlerdir. Bankalar 6 aylık veya 3 aylık periyotlarda müşterilerden, hesap işletim ücreti adı altında aidat almaktadır. Kesilen hesap işletim ücretlerinin tutarları, bankadan bankaya değişiklik göstermektedir. Örnek olarak İş Bankası 90 TL civarında bir hesap işletim ücreti alırken, Ziraat Bankası 79 TL tutarında hesap işletim ücreti almaktadır. Bankalar bu tutarları, müşteri bilgisinde değil de, hesaplarında para olduğu zaman alırlar. Doğal olarak bu durum en çok tepki verilen konuların başında gelmektedir.

Diğer bankalardan farklı olarak, Akbank hesap işletim ücreti konusunda yeni bir ayrıcalık sunmuştur. Akbank, hesap işletim ücretinde müşterileri sevindirmek adına Hesap İşletim Ücreti Değerinde Chip Para kampanyasını aktif etmiştir. Bu kampanyaya göre, Akbank Direkt’i kullanan müşteriler, hesap işletim ücretleri kadar chip para kazanıyor. Böylece hesap işletim ücreti sorunu da ortadan kalkmış oluyor. Fakat bu kampanya yılın belirli tarihlerinde yapılıyor ve Akbank bu kampanyayı aktif ettiği zaman, müşterilerine detaylı olarak resmi internet sitesinde duyuruyor.

Bankalar Danıştay’ın Kararına Rağmen Hesap İşletim Ücreti Alıyor!

2016 yılında Danıştay’ın yapmış olduğu açıklamaya göre, hesap işletim ücretleri artık tarih olduğu bilgisi verilmişti. Hesap İşletim Ücreti Danıştay Kararı Resmi Gazete’de yayınlandı ve kararın özeti olarak, ‘’Hesap işletim ücreti alınmayacak ve geçmiş 10 yıla ilişkin hesap işletim ücreti ödeyen müşteriler, dekontlarıyla beraber bankasına itiraz edebilir.’’ gibi bir sonuç aktarılmıştı. Buna göre bankalar hala hesap işletim ücreti almaya devam ediyor ve Danıştay’a göre bu tutarı ödeyen müşterilerin, itiraz etme hakı bulunuyor.

Hesap İşletim Ücreti Almayan Bankalar

Hangi Banka Hesap İşletim Ücreti Almıyor?

Piyasada yer alan bankaların bazıları, müşteri odaklı oldukları için hesap işletim ücreti almıyor. Bu yüzden müşteri portföy sayılarını bir hayli arttırmaktadır. 2017 yılının Ağustos ayının güncel verilerine göre, hesap işletim ücreti almayan bankalar aşağıdaki gibidir;

  • QNB Finansbank ‘’Enpara’’
  • Kuveyt Türk ‘’ Senin Bankan’’
  • Yapı Kredi Nuvo
  • Albaraka Türk Bankası
  • Türkiye Finans Bankası

Akbank Hesap İşletim Ücreti Ödememek İçin Ne Yapılmalıdır?

Akbank’ın hesap işletim ücreti konusunda, sert bir tutum içerisine olduğunu söyleyebiliriz. Akbank hesap işletim ücreti alınmaması için tek yapılması gereken, Yargıtay’ın kararına göre en yakın şubeye itiraz dilekçesi bırakmaktır. İtiraz dilekçesine göre, 3-15 günlük bir süre zarfında geri dönüş yapılacaktır ve buna göre hesap işletim ücreti durdurulacaktır.

ING Bank Hesap İşletim Ücreti Yok mu?

Aktif ettiği düşük faizli kredi kampanyası ile dikkat çeken ING Bank, hesap işletim ücreti konusunda da yeniliğin öncüsü olmuştur. Ing Bank’ta hesap işletim ücreti var fakat çok düşük bir tutar alınıyor. Vadesiz bir hesap açtığınız zaman ödenecek hesap işletim ücreti, 10.50 TL’dir.

Denizbank Hesap İşletim Ücreti Muafiyet Mümkün mü?

Denizbank’ın aylık hesap işletim ücreti, 11.45 TL olarak belirlenmiştir. Fakat Denizbank yeni bir oluşum içerisinde olduğu için, 2 adet otomatik ödeme talimatı verirseniz bu ücret tarafınızdan alınmıyor. Elektrik, doğalgaz, telefon, internet gibi ödemelerinizi hesabınız üzerinden otomatik ödeme talimatıyla ödemeniz durumunda, hesap işletim ücretinden muaf olursunuz.

HSBC Hesap İşletim Ücreti Ödememek Mümkün mü?

HSBC Bankası da hesap işletim ücreti konusunda katı bir tutum göstermekte ve hesap işletim ücreti almaktadır. Hesabınızda para olması durumunda, belirlenen 13.50 TL’lik hesap işletim ücreti, hesabınızdan otomatik olarak alınmaktadır. Bu ücreti ödemek banka tarafından açıklanan kurallara göre, zorunludur.

Kuveyt Türk Hesap İşletim Ücreti Yok mu?

Katılım bankası olarak varlığını sürdüren KuveyTürk, hiçbir şekilde hesap işletim ücreti almamaktadır. Buna ek olarak KuveytTürk’ün online hizmetleri üzerinden yapacağınız Eft/Havale işlemlerinde de, ekstra komisyon tutarı istenmez. KuveytTürk bu konuda, müşterilerine kaliteli hizmet veren bir bankadır.

Yapı Kredi Bankası Hesap İşletim Ücretinden Muaf Olmak Mümkün mü?

Yapı Kredi Bankası hesabınızı eğer, kredi çekmek, ödemek ve gerekli işlemleri yapmak, bunun dışında, kredi kartı ödemeleri yapmak veya kredi kartı açtırmak ya da vadeli mevduat yatırımı yapmak  için açtıysanız, Hesap İşletim Ücreti ödemezsiniz. Buna ek olarak eğer hesabınız 180 gün boyunca hareketsiz yani hesabınızda hiçbir işlem yapılmadıysa, hesap işletim ücreti aynı koşullarda alınmaz. Ayrıca Yapı Kredi Play ve Genç kart kullanıcı hesaplarından, vadesiz altın mevduat hesaplarından, maaş müşterilerinden, SGK Emekli Hesaplarından, taksitli eğitim sistemi için ödeme talimatı olan hesaplardan, kobi bankacılığı paketi, çınar mortgage paketi, Ardıç yatırım paketi gibi hesaplardan herhangi bir hesap işletim ücreti alınmamaktadır.

Hesap İşletim Ücreti Olan Bankalara Hesap İşletim Ücreti Vermemek için Yapılması Gerekenler

Hesap işletim ücreti vermemek için uygulanacak ilk adım, otomatik ödeme talimatı vermektir. Ödemelerinizi bankanız üzerinden otomatik ödemeyle yaparsanız, hiçbir şekilde hesap işletim ücreti ödemezsiniz. Kimi bankalar için 1 adet otomatik ödeme talimatı yeterliyken, kimi bankalar için bu sayı 3’e kadar çıkmaktadır. Bunun dışında hesap işletim ücreti ödemek istemiyorsanız, bankanıza itiraz edebilirsiniz. Bilindiği gibi Yargıtay’ın kararına göre, hesap işletim ücreti almak tamamen kanun dışıdır. Bankanıza bu kararnameyi gösterek itiraz edebilir ve hesap işletim ücretinden kurtulabilirsiniz.

Article Categories:
Banka

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.