Çek Nasıl Yazılır (Doldurulur-Örnekle)

  • Mayıs 1, 2020

Yetişkin olan herkesin bilmesi gereken bir nokta çek yazmaktır. Çekin doldurulması zor gibi gözükse de oldukça basit birkaç adıma dikkat ederek çeki doldurabilirsiniz. Bu noktada öncelikle çekin hamiline (çeke sahip olan kişiye ödenen çek) mi yoksa emre(bir başkasına ödenecek olan çek) mi yazılacağı konusu tespit edilmelidir. Verilecek olan çek hamiline ise daha önceden elimizde hamiline ibaresi yazabiliyorken yeni çıkan kanunla birlikte bunu yapamayacaksınız. Bu şekilde hamiline yazılacak çekler banka tarafından baskılanmış olarak çıkmalıdır. Çek Nasıl Düzenlenir? sorusuna bir yanıt bulmak için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterlidir. 

Çekin Doldurma Örneği

cek-nasil-yazilir-adim1-versiyon1

1) Çekin sağ üst köşesine keşide tarihi ve yerini yazın. Bu kısım çekin yazıldığı yeri ve tarihi tespit etmek amacıyla yazılmaktadır. Diyelim ki İstanbul’da 01 / 01 / 2019 tarihinde bu çek yazıldı.

cek-nasil-yazilir-adim2


2) Çeki alacak olan kişinin adını yazın. Bu kısma çeki alacak olan kişinin adını soyadını veya ünvanını yazmalısınız. Şirkete verilecekse bu durumda şirketin adını yazmanız gerekecektir. Şirketin resmi adının tam olarak ne olduğundan emin değilseniz öncelikle bu bilgileri araştırmalısınız. Çekle ödeme yapmak nakit ödeme yapmak nakit ödeme yapmak gibidir. Bundan dolayı ödemeleri yaparken dikkatli olmalısınız.

  • Bir birey çeki alacaksa hem isim hem de soy ismini yazdığınızdan emin olun.
  • Çek bir firmaya yazılacaksa belirtilmediği sürece bu firmanın tam adını öğrenip yazmanız oldukça önemli bir konudur.
cek-nasil-yazilir-adim3-versiyon1

3) TL işaretinin yanına çekin miktarını yazın. Yazacağınız rakamın küsuratları varsa bu kısımda onu da belirterek yazmalısınız. Ayrıca sonradan ekleme yapılmaması adında yazacağınız rakamı “#” işaretleri arasında yazmanızda fayda var.

cek-nasil-yazilir-adim4

4) Çekin parasal değerini yazıyla yazın. Sol orta kısımda yalnız kelimesinden sonra çekin değeri olan rakamı yazıyla yazmalısınız. “Ellibin” olarak yazıyla çekin değerini yazın. Bundan sonra boşluk kalan kısımlara güvenlik maksatlı bir çizgiyle çekebilirsiniz. Rakamın kuruş kısmı varsa bunu da kuruş yazan yerdeki boşluğa yazabilirsiniz.

  • Ellibin ——————-
cek-nasil-yazilir-adim5

5) Son olarak sağ alt köşeye imza atın. İmzalanmamış olan çek geçersizdir.

İpuçları:

  • Yazıyla çek miktarını yazdıktan sonra mutlaka bir çizgi çekin, aynı şekilde rakamla yazdığınız yerin başına sonuna # işareti koyarak ek bir rakam yazılmasını engelleyin.
  • TL yazan yerin yanına rakamı yazarken mümkün olduğunca rakamı buraya çok yakın yazmaya özen gösterin, dolandırıcı olan insanları bu şekilde engellemiş olacaksınız.
  • Çıkması çok kolay olmayan mürekkep kalem kullanmaya özen gösterin.
  • İmzanızın resmi olan her yerde aynı şekilde olmasına özen gösterin.
  • Çekin üzerinde doğru tarihi kullandığınızdan emin olun.
  • Çek vasıtasıyla ticari ilişkilerde bulunan tüm ödemeleri yapabilirsiniz.

Uyarılar

  • Hamiline olmayan bir çekin üzerine Hamiline şeklinde bir ibare konulması suç teşkil etmektedir. Bundan sonraki çek kullanımlarınızda bu noktaya dikkat etmelisiniz.
  • Çek miktarının ve ismin doğru yazıldığından emin olun.
Article Categories:
Banka

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.