Blog’dan Para Nasıl Kazanılır

  • Ekim 8, 2018

Para kazanmak için blog tutmak varken neden bu işi bedava yapasınız ki? Zamanınızı bir kamu forumunda sevdiğiniz şeyi yaparak geçirmekten ve bunun karşılığında para almaktan daha iyi ne olabilir? Çetin bir rekabet olsa da (bugünlerde bir bloğu olmayan kim var?!) internette her zaman bir sonraki büyük şey için yer vardır. İşe doğru platformu bulmakla başlayacağız ve eşsiz ürününüzü oluşturmanızdan bahsedeceğiz. Sonra da gelsin paralar! Geleceğin; küçük ofislerin ötesinde, tatmin edici olabilir.

Blog Oluşturma

1. Güvenilir bir web sitesi araştırın. Saygın, güvenli ve profesyonel görünen bir platform bulmanız gerekiyor. Blogunuza hangi web sitesi hitap edebilir? Hangi şablon en dikkat çekici gözüküyor? Blogunuzun benzersiz olduğundan nasıl emin olacaksınız?

  • Üretken blogcuların çoğu, paranın anahtar hedefiniz olmaması gerektiğini söyleyebilir. Bu, bir gün büyük vurmak umuduyla kötü bir kumar alışkanlığı edinmek gibidir. Bu yüzden sevdiğiniz şeyleri yapmanıza, rekabeti kontrol etmenize ve yeni ortamınızı tanımanıza olanak sağlayabilecek bir site bulun.

2. Bloğunuzu planlayın. İşin zor kısmını geçtiniz. Kısa bir süre sonra gecenin ortasında kendinizi, işinize odaklanmış, acaba noktalama işaretlerini doğru kullanmış mıyım, acaba fotoğraf başlıklarım yeterince ilgi çekici olmuş mu diye düşünür bir halde bulacaksınız. Ama bir dakika! İçeriğiniz ne hakkında olacak? Bunun için bir fikriniz var öyle değil mi?

  • İstediğiniz gibi doldurabileceğiniz bir boşluk olacak. İnternet şu anda o kadar büyük ki insanlar, onları eğlendiriyor bile olsa ücretsiz alabilecekleri şeyler için ödeme yapmamaya devam ediyorlar. Onlar bir şeyler öğrenmek, ilham almak, hunharca gülmek istiyorlar. Bloğunuzda başkalarının yapamayacağı şeyleri sunarsanız, ziyaretçi trafiği oluşmaya başlayacaktır. Yani size özgü olan nedir? Blog dünyasında diğerlerinden daha iyi ne biliyorsunuz? Öyleyse bloğunuz onunla ilgili olsun.
  • Daha fazla ilerlemeden önce, bloğunuzun adını, içeriğinin neye odaklanacağını ve kimlere hitap edeceğini belirlemelisiniz. Daha sonra bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

3. Bir tasarımcı kiralayın. Para kazanmak için para gerekiyor ve böyle şeylerin tasarısını yapmak gerçekten o kadar da pahalı değil. Web tasarımında iyi olan bir arkadaşınız varsa ona  da sorabilirsiniz. Gereksiz bir adım gibi görünebilir ancak internet sörfçülerinin dikkati gün geçtikçe daha fazla mikroskobik hale geliyor; bloğunuz iyi görünmüyorsa içerik önemsenmiyor.

  • Yarışınızı gözden geçirin. Diğerleri neler yapıyor? Ne tür bir kurulum daha kullanıcı dostudur? Estetik açıdan en hoş olan nedir? Hangi renk ve tema içeriğinizin duygusuyla eşleşir?

4. Sabırlı ve gerçekçi olun. 2013 yılında Tumblr 101 milyon bloğa sahipti. Worldpress ve Livejournal mı? Her biri 63 milyon. Blogger, Weebly ve diğer bağımsız siteler dahil bile değil. Yani söylemeye gerek yok küçük bir havuzun içinde değilsin. Ve bunlardan para kazandıran blogların sayısı mı? Samanlıkta iğne aramak daha iyidir. Yani tutkularından vazgeçme ancak bu konuda mantığı da elden bırakma.

  • Sonunda para kazanacaksanız, bu yarın olmayacak. Bu hafta olmayacak, bu ay olmayacak ve muhtemelen bu yıl da olmayacak. Önce kendinizi, adınızı ve bloğunuzu yapılandıracaksınız sonra paralar gelmeye başlayacak. Bir gülümseme ve söz için kimseye para öder misiniz? Hiç sanmıyorum. Bu yüzden bloglamaya devam edin.

5. İyi, faydalı, okunabilir içerikler oluşturun. Hadi biraz gerçek mevzulardan konuşalım mı? Berbat bir espri anlayışıyla blog yazarsanız, iyi bir web sitesi geliştiremezsiniz. Doğrusu bu iki cümle acı verici. Bu yüzden iyi bir fikriniz olsa bile, kelimeleri iyi seçmeli ve onları iyi kullanmalısınız. İşte size akılda tutulması gereken birkaç nokta:

  • Yazma becerilerinizi paranın önünde tutmanız gerekiyor. Heceleme yarışmasında sonuncu oluyorsanız ya da okunaklı bir e-posta oluşturmakta zorlanıyorsanız, bu işi sizin için yapabilecek bir arkadaş edinin.
  • Bloglarınızın uzunluğunu düşünün. Monoton olmayan ve rahatsız edecek kadar uzun olmayan yeterli bir içerik istiyorsunuz. Kitlelere hitap etmek için içerik dağılımını nasıl yaparsınız?
  • Resimler. Resimler harikadır. Herkes resimleri sever. Düzeltme: Herkes iyi resimleri sever. Yazma becerilerinizin yanı sıra fotoğraflama becerilerinizin de paranın önünde olduğundan emin olun.
  • Söyleyecek şeyleriniz olsun. Eski erkek arkadaşın Mert’in tuhaf küçük sol göğüs ucu hakkında konuşmak sayılmaz. İnsanların tek seferde dakikalarca okumak isteyeceği bir şeyler olsun.

6. Düzenli işinizi koruyun. İşte bloglamayı iyi yapan şey; tam zamanlı bir iş. Bir şekilde bir gelir kaynağına sahip olmalısınız değil mi? Bu yüzden düzenli işinize devam edin ve geceyi bloğunuza ayırın. Meşgul olacaksınız, yorulacaksınız ama bu program sadece geçici bir süreliğinedir. Para içinde yüzmeye başladığınız zaman patronunuza nerede durması gerektiğini söyleyebilirsiniz.  

Blogu Geliştirmek

1. Bloğunuz bir şey hakkında, bilemediniz iki şey hakkında olsun. Her ne kadar bloğunuz bir Leyla ile Mecnun dizisi olamayacak olsa da, bloğunuzu fevkalade yapabilecek şeyler şunlardır: Bloğunuz özellikle bir şey hakkında ve araştırılabilir olmalıdır. Belli kitlelere hitap etmelidir. Harika bir hayat hikayen varsa, bu bir anı olabilir, ama bu müthiş bir hayat hikayesi olmak zorundadır. Aslına bakarsak, tam anlamıyla söyleyecek bir şeylerinin olması gerek.

  • Bir konuda ayırt edilebilir bir şeyiniz yoksa, reklamcılar sizin bloğunuzla ilgili ne yapacaklarını bilemeyecektir. Ne tür insanlara ulaşıyorsunuz? Bloğunuzun çağrısı nedir? Bir anne olmanın, kendi işini kurmanın ya da İstanbul’da paparazi olmanın bloğunu tutuyor oluşunuza bakılmaksızın, kendinize ait bir şeyi yapıyor olmanız beklediğiniz para yığınlarına ulaşmanızda size yardımcı olacktır.

2. Güvenilirlik ve bir niş oluşturun. Bir nişe sahip olma kısmı evde uygun yerler oluşturmak için delikler açmak gibi değil mi? Eh, yinelemeye değer! Blog kendi kendinize konuştuğunuz bir dolaptır. Çok iyi yaptığınız bir şey varsa orada gerçekten rekabet olamayacaktır. Ve güvenilirliği oluşturmanın da bir kaç yolu vardır;

  • Zaman. Berbat ama akıl ve ün uzun ömürlülükle geliyor.
  • Asla kimsenin içeriğini çalmayın. Bir başkasından ilham almış olsanız bile onları referans gösterin. Aynı durumda olmak istemezsiniz değil mi?
  • Araştırmanızı yapın. Bir gazeteye yazıyorsunuz gibi düşünün; gerçekliği olabildiğince kontrol etmek istersiniz. Hikayeye tüm yönleriyle hakim olmak istersiniz. Bu yüzden Kim Kardashian’ın eskiden nasıl birisi olduğu hakkında konuşmadan önce Google’da hızlıca bir araştırma yapın. Buna değecektir.

3. URL’nizi şeker dağıtır gibi dağıtın. Bu listeyi geçip hepsini işaretlediyseniz, artık bir blog topluluğunun değerli bir üyesisiniz. Şimdi bu topluluk içinde, bir avuç dolusu parıltılı konfeti atıyor gibi bloğunuza bağlanmaya başlayın. Her yere götürebilirsiniz. Arkadaşlar edinin. Dahil olun. Bu arada siz onlarınki ile bağlantı kurarken, onlar da sizinkiyle bağlantı kuracak ve simbiyotik ilişkiler ortaya çıkacaktır.

  • Miray’ın ve sizin tuzlu karamel bonbonlarıyla ilgili bir yemek tarifiniz olduğu zaman, Miray’a haber verin. Onun bloğunda yorum yapın ve şöyle deyin ‘’Miray! Her zamanki gibi atıştırmalıklarını çok seviyorum. Geçen hafta bunlardan yaptım ve malzemelerini karıştırmak istedim bu yüzden kendi karamelli tuzlu bonbonlarımı yapmış oldum. Bunu denemelisin ve ne düşündüğünü benimle paylaşır mısın lütfen’’ Miray bu teklife nasıl karşı koyabilir?

4. Emek verin, çok çalışın. Para kazandıran bloglar haftada 30, 40 saat onlar üzerinde çalışan insanlar tarafından oluşturuluyor. Blogcuların evde pijamalarıyla oturup yaratıcı fikirleri beklediğini düşünmek kolaydır. İlham bulmanın yanı sıra fotoğraf çekiyorlar, o fotoğrafları işliyorlar, not yazıyorlar, postalar yazıyorlar, yayınları düzenliyorlar, e-postalarla uğraşıyorlar, postaları işliyorlar. Kahvenizi alıp masa başına geçmekle para kazanacağınızı düşünüyorsanız, bu düşünceden bir an önce vazgeçin.

  • Ve daha bu sadece işin yarısı. Zamanla reklamlar, sponsorlar, avukatlar, ajanslar, hayran stalkerlar (umarız), kitap imzaları, söyleşiler, kaçınılmaz teknik sorunlar ve ödeme problemleri ortaya çıkacak. Sonunda asıl işinden ayrılabileceğini söylediğimizi hatırlıyor musun? Eh, kısacası zamanı geliyor.

5. Ders alın. Bloglama kesinlikle hobilerin en nadidesi değildir. Aslında, halk eğitim merkezleri ve benzeri yerlerde bunun derslerini alabilirsiniz. Yalnızca hislerinizi dışa vurabileceğiniz bir şeymiş gibi hissediyor olabilirsiniz ama para kazanmak istiyorsanız o konuda bilmeniz gereken tüm şeyleri bilmeniz iyi olacaktır. Bu yüzden bir ders alın! Tasarıma, belki de HTML veya CSS’e girecek ve pazarlama tarafının nasıl çalıştığını anlayacaksınız. Gerçekten kendinize yatırım yapıyor olacaksınız.

  • Yaşadığınız bölgedeki halk eğitim merkezlerine ve bazı küçük eğitim kurumlarına bir göz atın. Ya da özel seminerlere veya atölyelere bile göz atabilirsiniz. Kim bilir belki semineri veren kişi bir gün siz olursunuz!

6. Medya takımı oluşturun. Sonunda en önemli yere geliyoruz: para kazanmak. Paralar bir gecede kucağınızda sihirli bir şekilde görünmeyeceğinden, reklam verenlere kiminle ve neyle uğraştıklarını bildirmek için bir medya seti oluşturmanız gerekir. Bu öncelikli olarak kısa ve öz bir biçimde sizi anlatacak ve onlara size neden para ödemeleri gerektiğini söyleyecektir. Kartvizitinizi oluşturacaksanız işte eklemeniz gereken şeyler:

  • Blog adı, adresi ve sloganı
  • Amacınızın / nişinizin ve yazar(lar)ın kısa açıklaması
  • Hedef kitleniz ve takipçi sayısı (Twitter’dan LinkedIn’e e-posta abonelerine kadar)
  • Önemli sıralamalar, basın bültenleri, ödüller
  • İletişim bilgileri
  • Reklam seçenekleri (bu konuda daha fazla bilgi-ve nasıl ücretlendirildiği-bundan sonrası)
    • Kısa ve sevimli tutun ama biraz övünmekten korkmayın. Sonuçta ürününüzü ve emeğinizi satıyorsunuz. Düzenli olarak güncelleyin ve gerekirse diğerlerinden iyi olmak için başkalarının setlerini kullanın.

7. Bloğunuzu tanıtın. Para kazanmadan önceki doğru adım işinizi iyi bir pozisyona getirmektir. Böylece takipçilerin yabani otlar gibi büyümeye başlayacaktır. Ve tabii ki, daha fazla takipçiyle reklamları satmak daha kolay olacaktır. İşte birkaç fikir:

  • Bloğunuzu Tweetleyin ve Facebook’ta paylaşın. Büyük bir hırsla sosyal medyaya yüklenin.
  • StumbleUpon’u kullanın. Sadece güncel ve ilgi çekici içerik arayan milyonlarca kullanıcısı var. Sitenizi gönderin ve onların bulacakları bir sonraki cevher olabilin.
  • RSS beslemesi oluşturun. Çok geçmeden yeni bir şey yayınladığınız zaman, takipçileriniz otomatik olarak uyarılacaktır.
  • Pinterest, Google+, Digg ve Reddit de ürünlerinizi tanıtmak için kullanabileceğiniz harika sitelerdir.

Para Kazanma

  1. Sayfa sıralamanızın ilerlemesini sağlayın. Samanyolu galaksisinin bu tarafındaki en iyi içeriğe sahipsiniz diyelim, hiç kimse onu görmemişse bunun bir önemi yoktur. Bloğunuzu görünür kılacak bir şeyler yapmalısınız. Bunu nasıl yapacaksınız? Öncelikli olarak Google’ın sizi sevmesini sağlayın. Sayfanız ne kadar yüksek sıralarda yer alırsa o kadar çok erişilebilir olur.
  • Bunun çoğu arama motoru optimizasyonu veya SEO ile ilgilidir. Birisi ‘’Karamelli tuzlu bonbonlar’’ araması yaptığında, sizin sayfanızın beşinci arama sonuçları sayfasında olmasını istemezsiniz.
  • Anahtar kelimelerin önemi de oldukça büyüktür bu anlamda. Hedef kitlenizin ne aradığını biliyorsanız, içeriğinizi buna göre düzenleyebilirsiniz. İçeriğiniz arananlarla ne kadar çok eşleşirse, bloğunuz o kadar görünür hale gelecektir. Yalnız bu işi çok fazla abartmayın yoksa elindekileri çıkarmaya çalışan bir anahtar kelime taciri gibi görünebilirsiniz.

2. Bir topluluğa katılın. URL’nizi başkalarının sayfalarına eklerseniz ve öylece bırakıp giderseniz, bu biraz kaba bir davranış olur. Arkadaşlıklarınızı, şöhretinizi geliştirmek ve parçası olduğunuz topluluğa bir şekilde dayanak olmak istersiniz. Öyleyse uzatın elinizi! Diğer blogcularla konuşun. E-postalara cevap verin. Okuyucularınızla aranızı aktif tutun. Gerçek bir insan olun. Daha fazla yer edindiğinizde, kendinize blog dünyasında daha derin, daha sağlam bir rol biçmiş olursunuz.

  • İnsanlar size hürmet etmeye başlayabilir. Bu harika olur! Zaten bir şeyler yapmış olduğunda, diğerleri onunla bağlantı kuracak, muhtemelen de bu bir şeyleri değiştirecektir ve sizin söz söyleme hakkınız olacaktır. Her şey ağ kurmayla ilgili, gerçek hayat olsun ya da olmasın.

3. Nasıl ücretlendireceğinizi bilin. Gerçekten ‘’maliyet’’ birilerinin oluşturduğu bir fikirdir. Ödemek istediğiniz şeyle ilgili bu yerine göre, ücret almak istediğiniz şeyle ilgilidir. Bloğunuzun değeriyle ilgili ne diyeceğinizi bilemiyorsanız, benzer bloglara bakın. ‘’Sponsor edin’’ sayfasında yazmıyorsa, yazarına bir e-posta yazın. Ve hazır yeri gelmişken, o sayfalardan birine de sahip olmalısınız!

  • Bu konuda izlenilenilecek bir başka yol da BlogAds.com’a gitmektir. Görünüşe bakılırsa kategoriye ve trafiğe göre sıralanmış sayısız bir blog listeleri var. Sizinkine benzer birini bulabilir ve haftalık veya aylık fiyatlarına bakabilirsiniz.
  • Yenileme oranlarını ve toplu ambalajlamayı da düşünmeye başlamak isteyeceksiniz. Altı ay boyunca reklam alırsanız bir anlaşma yaparlar mı? Peki ya sitelerinizin birkaçında reklam yapıyorlarsa ne olacak? İlanlar dolduğunda onlarla iletişim halinde olmanız da gerekecek!
  • Ve ödeme aldığınızda, alacağınız parada kesinti olabilir. Bu yüzden fiyatlandırmanıza karar verin!

4. Reklam yapın. Gerçekçi olmaya başladığı yer burasıdır. Bu sizin ekmek kapınız. Bir dizi seçeneğiniz var, bu yüzden onları ortadan kaldıralım. İşte iki ana seçeneğin

  • Reklam yerleştirmek. Bunları alacak en iyi yerler mi? Google Adsense (en büyüğü), Kontera, AdBrite, Adgenta, Text Link Ads, ve Tribal Fusion.  
  • Ortaklık programları (bir ürününüz var, satın alınması için sitelerine bağlantı verin). Yani bunlar Amazon Associates, LinkShare, eBay Associates, Commission Junction ve AllPosters gibi programlardır.
    • Ve sonra ne tür reklamları oynatmak isteyeceğinizi düşünmelisiniz. Afiş? Metin? Ödeme bağlantıları?

5. Özel sponsorluklara bakın. Bunlar gitmek zorunda olduğunuz ve kendi kendinize bulmanız gereken reklamlardır. Lisede okul yıllığı için görevli olarak çalıştığınız ve bütün son sayfaları doldurmanız gerektiği zamanları düşünün. Ancak bloğunuz yeterince iyi kurulmuşsa, bu çok iyi bir gelir kaynağı olabilir. Sadece kimin talep edeceğini bilmek zorundasınız.

  • Medya takımınız tam da bu noktada süper kullanışlı hale gelecek. Bloğunuza uygun olacağını düşündüğünüz bir şirket bulduğunuzda, onları sizin aracılığınızla yeni müşterilere ulaşacakları konusunda ikna etmeniz gerekir.

6. Ürünlerinizi değerlendirin. Dışarıda size ürünleri hakkında konuşmak ve yorum yapmak için ödeme yapacak bir ton iş var. PayPerPost, PayU2Blog, SocialSpark, Review Me ve Sverve bu isimlerden sadece birkaçıdır. İdeal olarak içeriğinize uyuyorlar, aksi takdirde bloğunuz verdiğiniz eşsiz lezzeti kaybedecektir. Bunu yaparsanız, alakalı, doğru ve eğlenceli olduğundan emin olun.

  • Her site biraz farklıdır, dolayısıyla her bir ürün de öyle. Bir değerlendirme size 200 dolar kazandırabilir, bir başka benzeri ise 20 doları garanti eder. Sürekli bir para değil ama bu bütçeye iyi bir takviye olabilir.

7. Özel olun. Reklamsız olarak para kazanmanın bir yolu da blogunuzun bir parçasını özelleştirmenizdir. İçeriğin bir kısmı açık ancak bir kısmı değil ve ücret gerektiriyor. Tabii ki bir üyelik kisvesi altında. Üyeler normal okuyucuların erişemedikleri şeylere erişebilirler böylece onlar altın yıldız hissederler siz de paranızı nakit olarak alırsınız. Sadece onlara sunacak bir şeylerinizin olduğundan emin olun!

8. Bir ürün sahibi olun. Bir sürü insan kendi ürünlerini yaratmaya yöneliyor; yani e-kitaplara. Yemek pişirme sanatının içinden biriyseniz, bir yemek kitabını, sitenizde herkese açık olmayan yepyeni tariflerle dolu bir e-kitap şeklinde yayınlayabilirsiniz. İnsanlara bir işe nasıl başlayacaklarını söylemeye başlamışsanız, el altında bulundurulacak eksiksiz bir rehber sahibi olabilirsiniz. Ya da her zaman bir sonraki iPhone’u icat edebilirsiniz, ancak bu biraz iddialı olabilir ve bu noktada bloğunuz için fazla büyük biri olabilirsiniz.

  • Blogcuların çoğu yasal yazarlara dönüşüyor. Burada kitap anlaşmalarından söz ediyoruz. Yani bir sonraki adımın başarılı bir blogcu olmanın ötesinde ne olduğunu merak ediyorsanız, yayınlanıyor. Bu iş yükü yeterli değilse, bir sonraki şaheseriniz üzerinde çalışmaya başlayın!    
Article Categories:
Uncategorized

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.