ATM (Bankamatik) Nasıl Kullanılır

  • Eylül 27, 2018

ATM “Automated Teller Machines” demektir; mini banka görevi görürler ve oldukça güvenilirlerdir. ATM’ler sayesinde paranıza hemen hemen her yerden bulaşabilirsiniz ve nakit olarak çekebilirsiniz.  Eğer ATM kullanmaya alışık değilseniz başta korkutucu görünebilirler fakat korkmanıza hiç gerek yok; kullanmayı kolayca öğrenebilirsiniz.

Başlangıç

  1. Basit güvenlik önlemleri alın. ATM kullanan insanların para çektikleri göz önünde olduğu için hırsızların ilgi odağıdır. Bu yüzden kullanmaya başlamadan önce güvende olduğunuzdan emin olun. Etrafın aydınlık olduğuna ve yalnız olduğunuza emin olun. Eğer birileri çıkarsa kendinizi korumak adına tetikte olun. ATM’nin ekranını ve tuşlarını gizleyecek şekilde urun.
  • Her ne kadar ATM’ler güvenli olsa da kart okuyuculardan kart bilgilerini kaydetme artık çok kullanılan bir hırsızlık yolu. Bu yüzden herhangi bir ATM size güvenilir gelmiyorsa ya da kart okuyucularında bir sıkıntı varsa başka bir ATM kullanmayı deneyin.
  • ATM’leri mümkün olduğunca gün içinde ve işlek caddelerde kullanmaya çalışın.
  1. Kartınızı ATM’ye yerleştirin. Bankalar 2 çeşit kart vermektedir; banka kardı ve kredi kartı. ATM’lerde en çok bana kartları kullanılır, böylece banka hesabınızı tamamen görüntüleyebilir, para çekebilir, yatırabilir ya da para transfer edebilirsiniz. Kredi kartlarını ise ATM’lerde borç ödemek, durumunuzu görüntülemek için kullanabilirsiniz. İsterseniz kredi kartınızdan da ATM’den nakit para çekebilirsiniz fakat faizli bir şekilde ödemeniz gerekecektir. Kartı makineye kartın üzerindeki ok işaretine göre ya da barkodun olduğu yönden yerleştirin.
  • Bazı ATM’lerin kendilerine özel faiz oranları olabilir (özellikle turistik yerlerdekiler). Bunların açıklamaları ATM’nin üzerinde yazmaktadır.
  • Eğer yurt dışına seyahat edecekseniz buradaki döviz oranlarına göre ya da uzaklığınıza göre ekstra faiz uygulanabilir.
  1. Elinizdeki kartla aynı bankaya ait ATM’leri kullanmaya çalışın. Örneğin eğer İş Bankasına ait bir kartla ATM’den para çekecekseniz, İş Bankası’na ait ATM’leri tercih edin. Böylece para çektiğiniz için bir faiz ya da fark ücreti ödemenize gerek kalmayacaktır. Elinizdeki kartı sadece kendi bankasına ait ATM’de değil hemen hemen her ATM’de kullanabilirsiniz fakat buradaki işlemleriniz için (Örneğin bu ATM’den para çektiğiniz için) ekstra ücret ödemeniz gerekecektir.
  2. Dil seçin. Çoğu ATM en az 2 dil seçeneği sunmaktadır ve yaşadığınız yere göre farklılık gösterebilir. Ayrıca çoğu ATM işleme başlamadan önce dil seçeneğinizi sormaktadır fakat bazı ATM’lerde kendiniz değiştirmeniz gerekebilir.
  3. Şifrenizi (Pin) girin. Pin “personal identification number” demektir; yani bu şifre kartın size ait olduğunu ve sizin işlem yaptığınızı kanıtlamak için var. Bu yüzden bu şifreyi kimseye söylemeyin ve şifreyi girerken kimsenin görmediğine emin olun. Ayrıca ATM’ye yerleştirilen kameralara da dikkat edin, şifrenizin kameralar tarafından da görülmediğine emin olun. Her ne kadar ATM’nin kendi kameralarından bir zarar gelmese de bu kameralar bazen hırsızlar da buna benzer kameraları ATM’lere yerleştiriyorlar.

İşlemler

  1. Para Çekme: kartınızla istediğiniz ATM’den para çekebilirsiniz fakat unutmamanız gereken kartınızın bankasına ait olmayan ATM’ler çektiğiniz para için faiz uygulayacaktır. ATM’ye kartınızı yerleştirdikten sonra doğru adımları seçerek para çekebilirsiniz, çoğu ATM’de 20, 50, 100 gibi miktarlar seçilmek üzere şıklarda belirtilmiştir fakat isterseniz çekmek istediğiniz miktarı da girebilirsiniz. Çoğu ATM’den maksimum çekilebilecek günlük tutar 1000 TL’dir fakat bu meblağ bankadan bankaya farklılık gösterir. Ayrıca bazen ATM’deki para azalmaları nedeniyle belli meblağdaki paraları çekemeyebilirsiniz.
  2. Para Yatırma: Elinizdeki kartın bankasına ait ATM’yi kullanıyorsanız hesabınıza para da yatırabilirsiniz. Para çekmede de olduğu gibi bunun da bir limiti vardır.
  • Tek seferde yatırılabilecek para miktarı tane açısından kısıtlanmıştır; örneğin çoğu banka tek seferde 50 tane kağıt para sınırını koymaktadır.
  • Ayrıca işlem başına yatırılabilecek para mikarı da sınırlandırılmıştır. Örneğin TEB ATM’leri işlem başına maksimum 6.000 TL kabul etmektedir.
  • Gün içinde yatırabileceğiniz para miktarı da sınırlandırılmıştır. Örneğin TEB ATM’lerinin günlük maksimum para yatırma miktarı 19.990 TL’dir.
  1. Para durumunuzu kontrol edin. kartınızın bankasına ait ATM kullanıyorsanız ne kadar paranız olduğunu kontrol edebilir, transferlerinizi, yatırdığınız miktarları ve ne kadar para çektiğinizi tarihlerine ve saatlerine kadar görebilirsiniz. İsterseniz bunları makbuz halinde bastırabilir ya da sadece ekrandan bakabilirsiniz.
  2. Para Yatırma ya da Ödeme Yapma: Bankaların neredeyse hepsi ATM’lerden başka hesaplara ya da kendinize ait başka bir hesaba para yatırmanıza olanak sağlamaktadır. Ayrıca ATM’lerden fatura, kira, taksit ödemeleri de yapabilirsiniz.
Article Categories:
Uncategorized

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.