Zeyilname Nasıl Hazırlanır

  • Nisan 10, 2019

Poliçe ve tecditler üzerinde herhangi bir değişiklik, ilave, iptal gibi durumlar olduğunda düzenlenen belgelere zeyilname, yapılan işleme ise zeyil denir. Sigorta poliçeleri üzerinde yapılan yanlışlıklar zeyilname ile düzeltilebileceği gibi sigorta primlerinin miktarının değiştirilmesi gibi bilgileri de içerebilirler. Sadece poliçeler üzerindeki değişiklikleri kapsayan zeyilnameler kesinlikle poliçenin aslı niteliğinde değildirler, ancak poliçe ile birlikte bir hüküm ifade ederler. Zeyilnamelerin düzenlenişi ve dikkat edilmesi gerekenlere bir göz atalım.

Zeyilname Düzenlemek

1) Yapılan yanlışlıkları düzeltmek ya da eksik olan bilgileri doldurmak adına zeyilname düzenlenir. Bir sigorta ilişkisinde sigorta şirketi ve sigorta ettiren kişiler karşılıklı anlaştıklarında bir sigorta sözleşmesi hazırlanır. Sigorta sözleşmesinde sigorta şirketi, sigortalıdan alacağı prim karşılığında üzerine aldığı riskleri gösterir ve risk gerçekleştiği anda belirlenen sigorta bedelini ödeyeceğini taahhüt eder. Sigorta poliçesinde sigorta sözleşmesinin yapıldığını gösteren bir belge niteliğindedir. Bir sigorta işlemi sonucunda sigorta sözleşmesi yapıldığında, sigorta şirketi genel olarak bir sigorta poliçesi düzenler ve sigorta ettirene teslim eder. Ortada bir sigorta poliçesinden söz edildiği takdirde zeyilname de devreye girer ve poliçe üzerindeki genel şartlarda bir değişiklik yapılması durumunda, yapılan değişiklikler bu belge üzerinde gösterilir ve değişiklik iki şekilde yapılır: poliçe düzenlenirken bir takım yanlışlıklar yapılmış veya eksik bilgilerle düzenleme yapılması veya sigorta primlerinin tutarının değiştirilmesi gibi bir durum söz konusu olduğunda.

2) Zeyilname hakkında bilinmesi gereken en önemli özellik sigorta poliçelerinin çift taraflı akitler olduğudur. Yani sigorta şirketi şahsın izni olmadan kesinlikle zeyilname düzenleyerek şartları değiştiremez. Zeyilname düzenleneceği zaman önce şahıs tarafınızdan sigorta şirketine primlerin veya ödeme koşullarının değiştirilmek istendiğine dair bir talepte bulunulmalıdır. Örneğin, sigorta primlerinin tutarı değiştirilmek isteniyorsa, sigorta şirketinin zeyilname düzenlemeden önce sigortalı ile bu değişiklik konusunda mutabakat sağlamış olması gerekir. Prim bilgileri dışında kasko sigortası yapılan araç satılıp yeni bir araç alındığı takdirde plaka değişikliği için, DASK poliçesinde konutun satılması gibi durumlarda adres değişikliği için zeyilname düzenlenebilir.

3) Zeyilname adı verilen belgeler primli veya primsiz olarak düzenlenebilir. Örneğin, adres değişikliği primsiz zeyilname kategorisine girer. Primli zeyilnamelerde bazen sigortalıdan prim alınmasına bazen ise iadesine yol açılabilir. Poliçe konusu olan malın satışı ile düzenlenen iptal zeyilnamesinde sigortalıya prim iadesi yapılır.[adsmobil]

Article Categories:
Sigorta

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.