Market Açmak için Kosgeb Desteği, Kredisi ve İş Planı

  • Haziran 2, 2020

Sizin de hayalinizdeki işlerden biri herhangi bir yerde hipermarket açmak, süpermarket açmak ya da şarküteri açmak olabilir. Bu kapsamda devlet yeni gitişimcileri KOSGEB aracılığı ile desteklemektedir. Bu destekler hibe ya da kredi şeklinde olmaktadır. DEvlet desteğinin verileceği alanlar için NACE kodları belirlenmiştir. Bu kodlar kapsamında yeni bir işletme açmak için ya da bayilik almak için başvuruda elbette bulunabilirsiniz. Tüm KOSGEB destek hibe ya da kredilerine başvurmak için detaylı bir iş planı hazırlanmalıdır. Bu iş planı ile başvuracak olan kişiler minimum 18 yaşında olmalı ve elbette akli dengesi yerinde olmalıdır. İşte bu içerikte bu planın nasıl hazırlanacağı, NACE kodunun ne demek olduğu, girişimcilik eğişimi süreci, market açmanın maliyeti ve bu maliyetin hesaplanması, destek başvurusu için nasıl sürecin geçirileceği gibi tüm konulara detaylıca yanıtlar bulunacaktır.

KOSGEB Market NACE Kodur Nedir? Nasıl Bulunur?

Hipermarket veya Süpermatket açmayı düşünen kişiler bu sektörlerin KOSGEB hibesi almak için uygun olup olmadığını öğrenmelidir. Çünkü KOSGEB her sektör için destek vermemektedir. Bunu öğrenmeyip anlatılacak adımları atarsanız boşuna efor sarfetmiş olursunuz. KOSGEB Desteklenen Sektöler ve NACE Kodları içeriğini okuyarak bu konuda en detaylı bilgiye erişebilirsiniz. Buradan NACE kodları incelendiğinde Market sektörü için 47.11.01 ve 47.11.02 olduğu görülecektir. Bunların kapsamının ne olduğuna şöyle kısaca bakarsak:

47.11.01 NACE Kodu: Market ve bakkal için yapılacak perakende ticaretin bu kapsamda uygun olduğu belirtiliyor. DEtayda ise sadece belirli bir malın satışının yapılmayacağı gıda ürünlerinin, içecek türlerinin ve tütün ürünlerinin satıldığı işletmeler şeklinde bir tanımlaması mevcuttur.

47.11.02 NACE Kodu: Bu kod kapsamında ise hipermarket ve süpermarketler tanımlanmıştır. Peraknde ticaretin yapıldığı sadece belli bir ürünün satılmadığı gıda ürününlerinin, içecek türlerinin ve tütün ürünlerinin satışının yapıldığı işletmelerdir.

Buradan çıkarılacak sonuç tüm market türleri için KOSGEB desteğinin alanabilir olduğudur. Peki KOSGEB başvurusunu market için nasıl yapacağız? Şimdi buna detaylı bir cevap bulalım:

KOSGEB Girişimcilik Eğitimini Tamamlamak

Market sektörü için verilecek olan destekten yararlana bilmeniz için ilk olarak girişimcilik eğitimi almanız gerekir. 18 yaşından büyük iseniz ve herhangi bir yasa dışı suç örgütü değilseniz hangi tahsile sahip olur iseniz olun bu eğitimi almaya hak sahibisiniz. Eğitimler artık İnternet üzerinden yeni girişimcilere verilmektedir. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi adı altında verilen bu eğitimlere e-Devlet üzerinden kolaylık ile başvuru yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken ise şunlardır.

  1. Doğrudan eğitimlerin İnternet üzerinden verilen sayfasına giriş yapalım.
  2. Sayfanın sağ üst tarafından yer alan ”GİRİŞ YAP” bağlantısına tıklatalım.
  3. e-Devlet şifremizi girelim. Otomatik olarak yine aynı sayfaya yönlendirme olacaktır.
  4. Şimdi sayfanın en altına inelim. Orada ”Öne Çıkan Eğitimler” de ”Geleneksel Girişimcilik Eğitimi” altında yer alan ”Eğitime Başla” diyelim.
  5. Karşımıza çıkan 7 videoyu izleyip sonrasında oluşan testleri çözelim.

Artık, girişimcilik eğitimi tamamlayıp girişimcilik sertifikası almaya hak kazanmış olacaksınız.

2-Market Açma Maliyet Hesaplama Yapma

Girişimcilik sertifikasını aldıktan sonra şimdi sıra geldi market açmaya. Bu işlemi ister herhangi bir firmanın bayiliğini alarak isterseniz de kendi adınıza özgün bir şekilde sağlaya bilirsiniz. Bu tamamen sizin tercihinize kalmış bir şeydir. Maliyet hesaplamasını da yine siz belirleye bilir bütçenize göre süper yada hiper tarzı bir market açabilirsiniz. Ancak, bu süreçte dikkat etmeniz gereken en önemli şey ise açacağınız işletmenin Türk Ticaret Kanunu kapsamında yasalara uygun bir şekilde açılması gerekmektedir. Yeni bu da demek oluyor ki,

  • Vergi mükellefi
  • Belediye ruhsat izni alınmış
  • Meslek odasına kayıtlı
  • SGK pirim ödemesi için başvuruda bulunmuş

bir işletme olmalısınız. Zaten normal şartlarda da bu işlemleri sağlamanız gerekmektedir. Bu neden bu süreçte herhangi bir sıkıntı yaşayacağınızı zannetmiyor. Maliyet hesaplama işlemi de tamamen sizin tercihinize göre belirlenir. Ama, kaba taslak bir hesaplama yaparsak.

  • İşletme kirası 1.000 ile 10.000 TL (yerine göre)
  • Yasal işlemler için gidecek olan masraf (Ortalama 3.000 TL)
  • İşleme dış kompozisyon 3.000 ile 10.000 TL (Dış cephenin büyüklüğüne göre)
  • İş raf, soğutma dolapları (10.000 TL ile 20.000 TL market içinin m2 göre)
  • Market içinin ürünler ile doldurulması (50.000 TL ile 200.000 TL)

Kısaca en ufak bir süper market açmak için cebinizde sermaye olarak 70.000 TL ile 100.000 TL olması gerekir.!

3-Destek Başvurusunda Bulunma Süreci

Belgenizi alıp işletmenizi kurduktan sonra sizi kurum ”Geleneksel Girişimcilik Destek Programı” kapsamında hibe vererek destekleyecektir. Program içerinde yer alan bütün hibe oranları ilgili bağlantıda mevcuttur. Tabloda yer alan desteklere hak sahibi olabilmeniz için ise şimdi bir kaç adımı daha yerine getirmeniz icap etmektedir. Bu adımlar ise şunlardır.

  1. KOSGEB kaydınızı e-Devlet üzerinden oluşturun.
  2. Destek başvursun da bulunmak için veri tabanına kayıt olun.
  3. Gerekli belgelerin çıktılarını alınız.

Tüm belgeler ile başvuru işleminizi bağlı olduğunuz il müdürlüklerinden gerçekleştirin. Şayet evraklarınız eksiksiz ve tam ise hazırladığınız market açmak iş planı projenizi kurulun sizlere belirtmiş olduğu tarih de sunum yapmanız gerekecektir. Sunum yaptığınız iş planınız onay alır ise sizin için oluşturulan destek programından istifade edebilir siniz.

KOSGEB Market, Şarküteri İş Planı Örneği

Market açmak için devletten hibe almanın en önemli ayağı iyi bir iş planı projesi hazırlanmasıdır. Market yada şarküteri için hazırlanması gereken bu iş planı projesini ister kendiniz örneği vermiş olduğumuz üzerinden değişiklik yaparak kendiniz hazırlaya bilirsiniz. İsterseniz de bu amaç ile kurulmuş bir çok danışmanlık firmasından profesyonel destek alarak hazırlatabilirsiniz. Bu tamamen sizin tercihinize kalmış bir şeydir. Gıda sektöründe daha önce onay almış bir iş planı projesini biz sizler için paylaştık. Bu proje örneğinde ilgili değişikleri yaparak kendi marketiniz için yeniden düzenleye bilirsiniz.

Umarım sizin ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir iş planı örneğidir. Şayet ihtiyaçlarınızı karşılamayacağını düşünüyorsanız o zaman lütfen profesyonel olarak size destek verecek bir danışmanlık firması ile görüşünüz.

Article Categories:
Uncategorized

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.