Sahte Para Nasıl Anlaşılır

  • Nisan 12, 2019

Gün geçtikçe teknolojinin de gelişmesiyle birlikte sahte paralar artmaktadır. Özellikle renkli fotokopi teknolojisinin gün geçtikçe gelişmesi sahte paranın orjinaline oldukça yakın bir şekilde basılmasında önemli bir rol oynamıştır. Türkiye Cumhuriyeti paralarının üzerinden sahtelerinden ayırt edilmek amacıyla on iki farklı güvenlik özelliği bulunmaktadır. Belli bir açıyla bakma, dokunarak bakma ve direk bakarak bu on iki özellikten on tanesini kontrol etmek mümkündür. Gerik kalan iki güvenlik özelliğini ise UV ışık veren bir cihaz yardımı ve büyüteç ile görebilmeniz mümkündür. Kontrol edilecek özellikler tüm banknotlarda aynı yerde bulunmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti paralarının sahte olup olmadığını anlama:

1.Emniyet şeridi: Kağıda gömülü bir şekilde yer almaktadırEmniyet şeridinin üzerinde para miktarı ve TL harfleri birlikte yer almalıdır. Parayı ışığa tuttuğunuzda her iki tarafından da herhangi bir kesinti olmadan görülmesi gerekir.

2.Filigran: Paranın ön tarafında bulunmakta olan Atatürk resminin küçüğü ve paranın değerini gösteren rakamdan oluşmaktadır. Parayı ışığa tuttuğunuzda her iki tarafından da bu görüntü görünmelidir.

3.Holografik şerit: Paranın tasarımıyla uyumlu olan motiflerden oluşmuştur. Paraya farklı açıdan bakıldığında bu motiflerin rengi ve parlaklığı değişir. Aynı zamanda dikdörtgen şekil içinde yer alan TL harfleri paranın değerini gösteren görüntüye dönüşür.

4.Gizlenmiş görüntü: Paraya göz hizasında olacak şekilde yatay açıdan bakıldığında Atatürk resminin olduğu yerin sağ alt köşesinde yeigen bir şekil içerisinde paranın değeri yazar.

5.Kabartılmış baskı: Paranın ön tarafında ve de farklı yerlerinde bulunur. Bu noktaları dokunarak hissetmeniz gerekmektedir.

6.Bütünleşmiş görüntü: Parayı ışığa tuttuğunuz zaman sol üst köşesinde yer almakta olan şekiller, paranın arka tarafındaki şekillerle bir bütünlük oluşturarak paranın değerini gösteren bir görüntü oluşmasını sağlar.

7.Ufak yazılar: Paranın ön kısmında ay yıldız motifinin içerisinde paranın değerini gösteren rakam ve holografik şeklin üzerinde yer alan dikdörtgen şeklin üst ve alt tarafında küçük bir şekilde TCMB ifadesi yer almaktadır.

8.Görme engelliler için: Filigranın sol üst kısmında, paranın ön tarafında Braille alfabesinden faydalanarak hazırlanan ve parmakla dokunarak hissedebileceğiniz noktalar bulunmaktadır. Bu özellik kolay kolay taklit edilemeyen bir özelliktir.

9.Boyut farklılığı: Tüm para miktarları için kısa kenarlarında ikili grup olarak 4mm fark, uzun kenarında ise 6mm fark oluşturulmuştur.

10.Rengini değiştiren şerit: Paraya farklı açıdan baktığınız zaman altın sarısı bir renge dönüşür. Bu şeridin üzerinde paranın miktarı ve TL yazısı bulunmaktadır.

11.Renklendirilmiş para kağıdı: Her bir kupürün hakim olan renginin açık bir tonu kağıdın rengi olarak uygulanmıştır. Yani kağıt beyaz gibi bir renge sahip değildir.

12.Ultraviyole özelliği: UV ışık altında paraya bakıldığında parlama yapmaması gerekmektedir.

Article Categories:
Para

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.