Kredi Kartında Bekleyen Provizyon Nedir, Nasıl Onaylanır

  • Nisan 20, 2019

Kredi kartından yapılan alışverişlerin akabinden hangi bankayı kullanıyorsanız o bankanın mobil uygulaması ya da web sitesi üzerinden hesap özeti incelendiğinde kredi kartında provizyon bekleme ile karşılaşabilirsiniz. Provizyondaki işlem ne kadar bekler, provizyondaki işlem nasıl onaylanır ve provizyonda bekleyen işlem nasıl iptal edilir sorularına yanıtı bu yazıda bulabileceksiniz.

İşlem Neden Provizyonda Bekler?

Siz herhangi bir mağazadan kredi kartı ile alışveriş yaptığınız zaman her işlem direk gerçekleşmez. Çünkü bazı bankaların uyguladıkları kampanya kapsamında alışveriş sonrasında taksit erteleme ya da ekstra taksit uygulama gibi olanaklar bulunmaktadır. İşte bunların yapılabilmesi için işlemin provizyonda beklemesi durumu söz konusudur. Elbette sadece bunun için provizyon işlemi uygulanmaz.

Aynı zamanda kredi kartı ile yapılan harcamalar sonrasında ilgili banka işlem teyidini gerçekleştirmek ve hesabınızdan isteğiniz dışı ekstra para çekilmesini önlemek adına hangi pos cihazının kullanıldığını doğrulamak için ön onay süresi tanır. İşlemin onay alasıya kadar geçen bu ön onay süresi proziyon olarak adlandırılır. Bunu bir açıdan kredi kartı bilgilerinizin çeşitli kişilerin eline geçip sizden habersiz yapılan harcamaların önüne geçebilmek için kontrol amaçlı olarak da düşünebilirsiniz. İşlemler provizyonda beklediği süreç içerisinde şüpheli olduğu gözlemlenirse onay süresi uzayabilir ve bu da sizin işlemi iptal etme olasılığınızı arttırmış olur.

Bekleyen Provizyon Ne Kadar Sürer?

İşlemin gerçekleşmesi ile birlikte akla gelen ilk sorulardan biri de şüphesiz provizyon bekleme süresinin ne kadar olacağı sorusudur. Diyelim ki bugün gün içerisinde kredi kartı ile bir harcama yapıldı. Genel itibariyle ekstrem durumlar hariç provizyon gün sonuna kadar bekler. Yapılan işlemin provizyon aşamasında olması kartınızdan ilgili tutarın çekilmemiş olduğu anlamına gelmez. Yani limitiniz işlem provizyonda olsa dahi bu işlem kadar düşer. Ön onayın alınması yani provizyon işleminin sonuçlanması ile birlikte dönem harcamaları kısmında harcanan tutarı görmeye başlarsınız.

Yapılan ön onaylama işlemi sırasında güvenlik sorunu tespit edilmezse işlemin gerçekleşmesinin ardından 1 sonraki gün işlem onaylanır ve karta kaydedilir. Provizyon süresinde değişiklik olabilir ancak genellikle 1 gündür. Sizin kartınızın ait olduğu banka ile pos cihazının ait olduğu bankalar birbirinden farklı ise bu durumda provizyon 2 gün kadar bir sürede sonuçlanabilir. Provizyonun 2 gün gibi bir süre onaylanmaması halinde banka ile iletişime geçilip detaylı bilgi alınabilir.

Bekleyen Provizyon Nasıl İptal Edilir?

Provizyonda bekleyen işlemler ilgili bankanın internet bankacılığı ya da mobil uygulaması üzerinden iptal edilemez. İptal işleminin gerçekleştirilebilmesi için ya banka şubelerinden birine gitmeli ya da bankanın telefon bankacılığı hizmetini arayıp müşteri temsilcisine bağlanıp bilgi almanız gerekmektedir. Provizyondaki işlemleri incelediniz ve işlemin size ait olmadığını gözlemlediniz. Sizin bankanız hangisi ise o bankanın müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz.

Tüm bankaların müşteri hizmetleri:

  • Akbank müşteri hizmetlerine bağlanmak için 444 25 25 veya
    0850 222 25 25 numaralarından birini tuşlamalı ve telesekreterin konuşmasına müteakip “4” ü tuşlamalı ve sonrasında da “2” yi tuşlamalısınız. Son olarak da “0” ı tuşlayarak müşteri temsilcisine bağlanabilirsiniz.
  • İş Bankası müşteri hizmetlerine bağlanmak için “444 02 02” numarasını tuşlamalı ve sesli yanıt sistemini duymanızla birlikte direk “0” ı tuşlamanız yeterli olacaktır.
  • Ziraat Bankası müşteri temsilcisine bağlanmak için 444 00 00 numarasını bankada kayıtlı olan cep telefonu numaranızdan çevirmelisiniz. Öncelikle “1” akabinden de “6” yı tuşlamalısınız. Bu tuşlamaların ardından şifreyi girmeli ve “0” ı tuşlamalısınız. Bu tuşlamalar ile sisteme giriş kimi durumda bankanın yoğunluk haline göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak şu an için aktif tuşlama bu şekildedir.
  • Diğer bankalar için internetten araştırma yaparak müşteri temsilcisine nasıl bağlanılabileceğini öğrenebilirsiniz.
Article Categories:
Kredi Kartı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.