Kredi Kartına Yatırılan Fazla Parayı Geri Çekme

  • Mayıs 2, 2020

Tüketim çağında yaşadığımızı ve buna ayak uydurduğumuz gerçeğini düşünürsek, kredi kartının tüm tüketim çılgınlığı içinde en işlevsel araç olduğunu herkes kabul edecektir. Elinizde bulunmayan nakit para yerine geçmesi, borçlanmanıza ve bu borcu daha sonrasında ödemenize imkân tanıması milyonlar için kredi kartı kullanımını kritik bir hale getirmiştir. Elinizde olmayan bir miktar parayı harcamak birçokları için çok kullanışlı ve işe yarar bir süreçtir elbette. Borçlanma dolayısı ile binlerce bireyin haciz gibi maddi sorunlarla yüzleşmesine sebep olsa da kredi kartları günümüzde herkesi kullanmak zorunda kaldığı, ekonomik olarak tüm bireylerin yardımına koşan çok işlevli bir araçtır. Fakat tabiki kredi kartı kullanımını düzenli ve sorumlu şekilde yapabilen insanlar olduğu kadar bunu sorumsuzca kullanıp ileride çok büyük sorunlarla karşılaşan insanlar da mevcuttur. Yıllardır kredi kartları dolayısı ile ilgili yaşanan sorunlardan dolayı bugün bir çoğumuz kredi kartı borcu ödemesi geldiğinde telaşlanır ve geriliriz. Bu telaş bazen bilerek bazen de bilmeyerek kredi kartı borcumuzu gereğinden fazla miktarlarda ödememize sebep olur. Bu yazımızda da değinmek istediğimiz konu, kredi kartına yatırılan fazla paranın geri alınıp alınamayacağı ile alakalı.

Kredi kartına fazla para yatırmak, en basit hali ile, harcama dönemi sonunda ekstrenizde görünen borçtan daha fazla miktarda parayı kredi kart hesabınıza yatırmanız anlamına gelmektedir. Sanıldığının aksine bu fazla para, fazla yatırılmış olmasına rağmen tamamen sizin tercih veya isteğinize göre yeniden kullanılabilir bir paradır. Kredi kartına yatırdığınız fazla parayı ne yağacağınıza karar vermek için farklı alternatifleriniz olacaktır. Bunların ilki kredi kartınıza yatırdığınız fazla parayı çekmek olacaktır.

Kredi Kartına Yatırılan Fazla Parayı Çekmek

Kredi Kartına Yatırılan Fazla Parayı Çekmek

Kredi kartınıza yatırdığınız fazla parayı çekmek için iki seçeneğiniz bulunmaktadır. Bunlardan ilki ve tavsiye edilen kartınızın bağlı olduğu banka şubesine gidip kartınıza fazladan yatırdığınız miktarı talep etmenizdir. Bu talebi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta gişedeki çalışanın bu fazla yatırılan paranın iadesini nakit avans olarak değil, normal fazla para iadesi olarak işleme alması gerektiğidir. Nakit avans olarak işleme alına bir iade işleminde faiz ödeyeceğinizi düşünerek gişe görevlisini bu konuda uyarmanız yerinde olacaktır. 

Kredi kartınıza yatırdığınız fazla parayı çekmek için atabileceğiniz ikinci adım ise ilgili bankaya ait bir ATM’ye gidip kredi kartınızda bulunan fazla parayı nakit avans olarak çekmek olacaktır. Bu çözüm banka şubesinde sıra beklemekten çok daha hızlı ve pratik bir çözüm olsa da ATM üzerinden yapacağınız her türlü kredi kartından para çekme işlemi, nakit avans olarak görülecek ve bununla paralel olarak faiz işlemi uygulanacaktır. Bu nedenle kredi kartınıza fazla yatırmış olduğunuz parayı çekmek istiyor iseniz, yani nakit olarak o paraya tekrar sahip olmak istiyor iseniz, önerimiz banka şubesinden parayı çekmeniz olacaktır. 

Kredi Kartına Yatırılan Para Geri Çekilmezse Ne Olur?

Kredi Kartına Yatırılan Fazla Parayı Geri Çekme Adım2

Kredi kartınıza yatırmış olduğunuz fazla parayı çekmek istememeniz durumunda bu para yine sizin olarak o hesabınızda kalacaktır. Bu çekilmeyen veya normal hesabınıza aktarılmayan fazla para kredi kartınızın gelecek ay harcaması sonrasında ortaya çıkacak borcu kapatmak için kullanılabileceği gibi, fazla para ödediğiniz ayı takip eden ay herhangi bir harcama yapmaz iseniz bu fazla para hesabınızda hiçbir değişiklik olmadan kalacaktır. Peki kredi kartınıza fazla para yatırdıktan sonra harcama yaptığınızda, gelecek ay gelecek borcun bu fazla para ile kapanması ne demek? Örnek olarak kredi kartı borcunuz 500 TL fakat siz kredi kartınıza 700TL para yatırdınız. Bu durumda, kredi kart hesabınızda borcunuz kapandıktan sonra 200TL fazladan para kalmış olacak. Bu fazla kalan 200TL para takip eden ay yapmış olduğunuz harcamadan düşecek. Yine örnek olarak takip eden ay toplamda 400 TL harcama yaptınız. Bu durumda 400TL’lik borcunuzun 200 TL’si bu fazla yatırdığınız para ile kapatılacak ve size ödemeniz gereken 200TL değerinde bir bakiye kalacaktır.

Kredi Kartına Yatırılan Fazla Para İle Kart Limiti Arttırılabilir Mi?

Kredi Kartına Yatırılan Fazla Para İle Kart Limiti Arttırılabilir Mi?

Kredi kartınıza yatırdığınız fazla para yazının önceki kısımlarında belirtildiği gibi, hesabınızda durmakta ve her koşulda sizin tercihinize göre kullanıma hazır olarak duran bir para olacaktır. Kredi kartınıza yatırdığınız bu fazla miktar aklınıza kredi kartı limitinizi arttırdığınıza dair bir düşünce getirebilir. Fakat durum bunun tamamen tersidir. Kredi kartı limitiniz, bankanızın sizin kredi limitleriniz öngörülerek tarafınıza tanımlanmış miktarlardır ve sizin veya bankanızın talebi veya işlemi dışında başka bir şekilde yükseltilip azaltılamaz. Yani yanlışlıkla veya bilerek kredi kartınıza yatırdığınız fazla miktardaki para, kredi kartı limitinizi arttırmayacaktır. Bu miktar yukarıda belirtildiği gibi çekilmek için veya gelecek ayki borçlarınızdan düşürülmek için yine aynı hesapta bekleyecektir. 

Bu nedenle kredi kartı limitinizi arttırmak amaçlı olarak kredi kartınıza fazla para yüklemek ne yazık ki işinize yaramayacaktır. Limitinizden fazla bir harcama yapmak istiyor iseniz, çalıştığınız banka ile iletişime geçerek kredi kartı limit artırımı işlemi yapmanız gerekmektedir.

Tavsiye ve Önlem Olarak

Kredi kartı harcamalarınızı ekonomik durumunuzu, aylık gelir gider oranınızı düşünerek yapmanız ileride yaşayacağınız sorunları önlemek adına önemli olacaktır.

Kredi kartına fazladan yatırdığınız para, takip eden ay oluşacak borcunuzu ödemeniz konusunda size yardımcı olacaktır. 

Kredi kartı borç gününüzü geçirmek kredi notunuzu düşürecektir, bu nedenle son ödeme tarihinden önce borç ödemenizi yapmaya dikkat edin.

Fazla yatırılan parayı geri almak istiyor iseniz, banka şubesine gitmeniz, ATM üzerinden yapacağınız işlemden çok daha uygun ve mantıklı olacaktır. ATM üzerinden yapacağınız işlemde ödeyeceğiniz faiz miktarı nakit avans olması dolayısı ile gereksiz faiz ödemeniz anlamına gelmektedir.

Article Categories:
Kredi Kartı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.