Genç Yaşta Para Nasıl Biriktirilir

  • Kasım 19, 2018

Genç yaşta para biriktirmeye başlamanın birçok avantajı vardır. Size faydalı bir alışkanlık kazandıracağı gibi fazlaca paranızın olmasını da sağlayacaktır. Küçük yaştan itibaren biriktirdiklerinizi eğitim harcamalarınızda kullanabilir, ilk arabanızı alırken ya da kendinize yeni bir cep telefonu alırken kullanabilirsiniz. Para biriktirmek basit ama edinilmesi zor bir alışkanlıktır. Harcamalarınızı kısmanız, para harcama isteğinize karşı koymanız, para biriktirme tekniklerini öğrenip uygulamanız gerekmektedir.

Para Biriktirmeyi Planlama

1. Dört tane kavanoz alın. Para biriktirmek için bir plan yapmak hem işinizi kolaylaştıracak hem de para biriktirmeyi eğlenceli bir hale getirecektir. Bu yolda 4 kavanoz sistemi paranızı nasıl kullanacağınız konusunda size yardımcı olacaktır. Eğer kavanozunuz yoksa 4 tane şişe almanız da işinizi görecektir. Aldığınız şişenin içinden bozuk para geçecek kadar büyük deliği olmasına dikkat edin. Eğer böyle bir şişe bulamıyorsanız bulduğunuz şişenin ağzını makasla kesebilirsiniz. Öncelikle ailenizden bir büyüğe kavanoz sormayı unutmayın.

2. Kavanozları etiketleyin. Kavanoz sistemi için her kavanozu içindeki paranın kullanılacağı amaca göre etiketlemelisiniz: birikim, harcama, yardım, yatırım. Bunların hepsinin farklı bir anlamı var ve kavanozlara ne kadar para paylaştıracağınızı elinize para geçince karar vereceksiniz.

  • Birikim: Bu kavanoza hemen ya da yakın bir zamanda harcamayacağınız paraları atın. Yeterince biriktiğini düşündüğünüzde kendinize bisiklet ya da bilgisayar oyunu gibi istediğiniz pahalı şeylere harcayabilirsiniz.
  • Harcama: Bu kavanoza her gün kullanacağınız paraları ya da gelecek hafta alacağınız bir eşya için ayırdığınız paraları koyun.
  • Yardım: Bu kavanoza bağışlayacağınız, gerçekten ihtiyacı olan birine vereceğiniz ya da yardım amacıyla kullanacağınız paraları atın.
  • Yatırım: Bu kavanoza hesaba yatırım için biriktireceğiniz, faizlendireceğiniz, yıllar boyunca harcamayacağınız, gelecek için sakladığınız paraları atın.

3. Kavanozlarınızı süsleyin. Para biriktirmeyi eğlenceli hale getirmek ve kendinizi motive etmek için kavanozu sizi motive edecek fotoğraflarla süsleyin. Dergilerden fotoğraflar ya da hoşunuza giden sözleri kesin ve bunları kavanoza yapıştırın. Dergileri kesmeden önce ailenize dergilerin kullanılıp kullanılmayacağını sormayı unutmayın.

  • Örneğin birikim kavanozunuza gerçekten almak istediğiniz bir bisikletin fotoğrafını, yardım kavanozuna ise gerçekten yardım etmek istediğiniz birinin fotoğrafını yapıştırabilirsiniz.

4. Paranızı nasıl kullanacağınıza karar vermek için bu kavanozları kullanın. Paranızı bu kavanozlara bölüştürün. Örneğin elinize 4 lira geçtiyse, her kavanoza bir lira atabilirsiniz ya da birikim kavanozuna 2 lira, yatırım kavanozuna 1 lira, diğer kavanozlara 50’şer kuru atabilirsiniz. Nasıl bölüştüreceğiniz tamamen size kalmış fakat bu bölüştürmeyi yaparken para biriktirme amaçlarınızı göz önünde bulundurmayı unutmayın.

Hedefler Belirleme ve Para Biriktirmeyi Alışkanlık Haline Getirme

1. Paranızla ne yapacağınızı düşünün. Para biriktiremeyen ya da finansal hedeflerine ulaşamayan insanların bir ortak noktası da paralarıyla ne yapacaklarına karar vermemiş olmalarıdır. Paranızı üniversite için mi biriktirmek istiyorsunuz ya da yeni bir bilgisayar mı alacaksınız? Paranızla ne yapacağınıza karar vermek para biriktirmenin ilk adımıdır.

  • Eğer paranızla ne yapacağınıza karar veremiyorsanız sizi iyi bilen birilerine danışın. Bu kişiler yakın arkadaşlarınız ya da aileniz olabilir. Sizi yakından tanıyanlarla beyin fırtınası yapmanız farkında olmadığınız ama almak istediğiniz şeyleri fark etmenize yardımcı olabilir.

2. Paranızla ne yapmak istediğinize karar verdikten sonra size gelen parayı da hesaba katarak haftada ya da ayda ne kadar para biriktirebileceğinizi hesaplayabilirsiniz.

  • İyi bir biriktirme yolu da her 3 lirada 1 lirayı ayırıp biriktirmektir. Aldığınız paranın üçte birini harcamadan ayırmak size çok gelebilir fakat ciddi anlamda para biriktirmenin tek yoludur. Gelen paranın üçte birini ayırmak başta zor olsa da bir süre sonra hemen alışkanlığa dönüşecektir.
  • Ayrıca ne zaman ne kadar paranız olmasını istediğinize de karar verin. Bu yöntem de bir haftada ya da ayda ne kadar para biriktirmeniz gerektiğini anlamanıza yardımcı olacaktır. Böylece paranızı ona göre bölüştürebilirsiniz. Eğer yıl içinde 200 lira biriktirmek istiyorsanız ve haftada 10 lira alıyorsanız her hafta 4 lira ayırmanız gerekenden fazla biriktirmenizi sağlayacaktır.

3. Ailenizden size birikim hesabı açmalarını isteyin. Bankada birikim hesabı açtırmanız hem paranızı güvende tutacak hem de paranızı faizlendirerek daha çok biriktirmenizi sağlayacaktır. Ayrıca bankada hesap açmanız para biriktirme alışkanlığı kazanmanız açısından da size yardımcı olacaktır.

  • Eğer 18 yaşın altındaysanız bankaların 18 yaş altındakiler için özel olan hesaplarını, biriktirme yöntemlerini araştırıp size uygun olanı tercih edebilirsiniz. Aidat ücreti düşük ya da hiç olmayan bankaları tercih etmeye özen gösterin.
  • Eğer herhangi bir nedenden dolayı banka hesabı açmak istemiyorsanız paranızı bir kutuya kilitleyip anahtarı güvendiğiniz birine verebilir ya da parayı ailenize verebilirsiniz.

4. Elinize geçen paranın hesabını tutun. Kazandığınız ailenizden aldığınız, hediye olarak verilen yani kısacası elinize geçen bütün paranın hesabını yapın. Eğer banka hesabınız varsa paranızın hesabını tutmanı kolay olacaktır. Hesabınızdaki değişimleri gidip bankacınıza sorabilir, internetten bakabilirsiniz. Artık çoğu bankanın telefonlar için uygulamaları mevcut. Bu uygulamalar sayesinde para durumunuzu her an görebilirsiniz.

5. Harcamalarınızı kaydedin. Ödeme fişlerinizi saklayın ya da harcamalarınızı, ne için harcama yaptığınızı not alın. Bu şekilde paranızın nereye gittiğini görmüş olacaksınız. Ayrıca internetten telefonunuza finans uygulamaları indirerek harcamalarınızı çok daha kolay bir şekilde kaydedebilirsiniz.

Article Categories:
Uncategorized

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir