Bitcoin Nasıl Korunur

  • Kasım 7, 2018

Bitcoin’in normal paradan daha az güvenli olduğu gibi yaygın bir kanı olsa da aslında cebinizde taşıdığınız nakitten daha az güvenli değildir. Bitcoin’lerinizin güvenliğini sağlamak için aşağıda belirtilen basit birkaç önlemi almanız yeterli. Eğer Bitcoin’lerinizin güvenliği hakkında çok endişeliyseniz Bitcoin’lerinizi internete bağlı olmayan bir cihazda tutabilirsiniz.

Temel Güvenlik Önlemlerini Almak

1. Günlük kullanacağınız miktardan fazla Bitcoin’i taşımayın. Nasıl banka hesabınızdaki bütün paranızı cüzdanınızda nakit olarak taşımıyorsanız Bitcoin’lerinize de aynı şekilde davranın.

  • Günlük olarak kullandığınız miktar dışındaki Bitcoin’lerinizi internete bağlı bir cüzdanda tutmayın.
  • Eğer bütün Bitcoin’lerinizi internete bağlı cüzdanlarda tutmanız gerekiyorsa en azından hepsini aynı cüzdanda tutmak yerine farklı cüzdanlara dağıtın.

2. Güçlü bir şifre kullanın ve şifrenizi düzenli olarak değiştirin. Bitcoin’lerinizin güvenliğini sağlamak için alabileceğiniz en basit önlem uzun, büyük ve küçük harfler, rakamlar ve işaretlerden oluşan bir şifre kullanıp düzenli olarak bu şifreyi değiştirmek. Bu şifreyi sonrasında hatırlayabileceğinizden emin olun.

  • Başka bir opsiyon ise Bitwarden, Lastpass gibi bir şifre yöneticisi kullanmak. Bu programlar size güçlü şifreler önerebilir, bunları kayıt altında tutabilir ve sizin yerinize bu şifreleri girebilir. Bu yüzden bu opsiyonu tercih ederseniz bilgisayarınızın şifresinin güçlü olduğundan emin olmanızda fayda var.

3. İnternet sitelerinde açacağınız hesaplar için farklı e-posta adresleri kullanın. Bir Bitcoin marketine veya çevrimiçi bir cüzdan servisine üye olmadan önce farklı bir e-posta adresi açıp bu adresi kullanın. E-posta adresinizde sizin kimliğinizin tespit edilmesine yarayacak kelimeler, tarihler kullanmayın.

  • Bu tarz anonimliğinizi arttıran önlemler alarak üye olduğunuz sitenin bir saldırıya uğraması durumunda en azından kişisel e-posta adresinizin çalınmadığına emin olabilirsiniz.

4. Kullandığınız internet servislerinde iki adımlı doğrulama kullanın. İki adımlı doğrulama kullanarak kimliğinizin doğrulanmadığı durumlarda cüzdanınıza girişleri engelleyebilirsiniz.

  • Çoğu zaman iki adımlı doğrulama cüzdanınıza giriş yapabilmeniz için cep telefonunuza gelen kodu girmenizi isteyecek ve bu şekilde kimliğinizi doğrulayacaktır.
  • İki adımlı doğrulama için kullandığınız cihaza başka insanların erişiminin olmadığına emin olmanız bu yöntemin etkili olması açısından önemli.

5. Kullandığınız internet sitelerinin güvenli olduğundan emin olun. Birçok Bitcoin marketi ve çevrimiçi cüzdan servisi saldırıya uğrayabilir ve kullanıcıların Bitcoin’lerini kaybetmeleri ile sonuçlanabilir. Bitcoin’leriniz bir kere çalındıktan sonra malesef geri almanız imkansız.

  • Hackerlar bir internet servisine saldırmadan önce sitenin teknik altyapısını inceleyip güvenlik açıklarını tespit etmeye çalışacaklardır. Normal bir kullanıcı olarak sizin bunlar konusunda bilgi sahibi olmanız pek olası değil fakat bir internet servisini kullanmadan önce site hakkındaki yorumları, daha önce saldırıya uğrayıp uğramadığını kontrol etmeniz yerinde olacaktır.
  • Bitcoin marketleri veya çevrimiçi cüzdan servisleri bankaların sağladığı güvenliği sağlamaz ve bankalara uygulanan yasalar bunlara uygulanmaz. Bu yüzden Bitcoin’lerinizi böyle servislerde tutmaya karar vermeden önce iki kere düşünün.

6. Cihazlarınızı sık sık güncelleyin. Yazılım şirketleri sık sık programlarındaki güvenlik açıklarını kapatmak için güncelleme yayınlarlar. Cihazlarınızın güvenliğini sağlamanız için sadece kullandığınız cüzdan programının değil cihazınıza gelen bütün güncellemeleri yapmanız çok önemli.

  • Cihazlarınızı kolayca güncel tutabilmek için işletim sisteminizdeki ve kullandığınız programlardaki otomatik güncelleştirme opsiyonunu kullanabilirsiniz.

7. Bitcoin aktarım işlemleri için birkaç kişiden onay alınmasını gerektirin. Bazı Bitcoin marketleri ve cüzdan servisleri Bitcoin’lerinizin bir yerden başka bir yere aktarılması için birkaç farklı yerden onay gerektirmenizi sağlayabilir. Böylece aktarım yapmak sizin seçtiğiniz kişilerin onayı gerekeceğinden ve siz dahil kimse tek başına Bitcoin’lerinizi bir yerden bir yere aktaramayacağından Bitcoin’lerinizin ihtimali oldukça düşmüş olacaktır. Tabi bu yöntemin hızlıca bir aktarım yapmak istediğiniz durumlarda işinizi zorlaştıracağını da unutmayın.

8. Telefonunuzu güvende tutun. İki adımlı doğrulama kullandığınız veya mobil cüzdan kullandığınız durumlarda telefonunuzun ele geçirilmesi cüzdanlarınıza erişim sağlanabileceği anlamına gelebildiğinden telefonunuzu hem fiziksel hem de yazılımsal anlamda güvende tutun.

  • Halka açık yerlerde veya sosyal medyada Bitcoin’den bahsetmeyin, internette tanıştığınız kimseye telefon numaranızı vermeyin.
  • Telefon servis sağlayıcığınızla iletişime geçip alabileceğiniz güvenlik önlemleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Şifreleme ve Yedekleme Teknikleri Kullanmak

1. Cüzdanınız ve özel anahtarlarınızı şifreleyin. Anahtarınızı ve cüzdanınızı şifreleyerek şifrenizi bilmeyen insanların bunlara erişim sağlamasına engel olabilirsiniz. Çoğu cüzdan programı cüzdanınızı açarken size bu seçeneği sunacaktır.

  • Bunun yanında bilgisayarınızı kullanarak da dosyalarınızı şifreleyebilirsiniz. Bunu yapabilmek için bilgisayarınızın ayarlarında ‘Güvenlik’ sekmesinin altını kontrol edin.

2. Bütün sisteminizi şifreleyin. Sadece dosyaları şifrelemenin yanında Bitcoin cüzdanınızı tuttuğunuz veya aktarım için kullandığınız cihazları tamamen şifreleyebilir ve dolayısıyla güvenliğini arttırabilirsiniz. Cüzdanınıza bağlı bütün cihazları şifrelemeyi ihmal etmeyin.

  • Bunun yanında evinizde kullandığınız kablosuz ağı da şifreleyerek cihazlarınıza bu yolla erişimi de engelleyebilirsiniz.

3. Birden fazla yedek tutun. Anahtarlarınız da dahil olmak üzere bütün cüzdanınızı düzenli olarak yedekleyin. Bazen bir tane yedek tutmanız yeterli olabilir ama bu yedeğe bir şey olması durumunda açıkta kalmamak için birden fazla yedek tutmanız yerinde olacaktır.

  • Örneğin bir yedeği bir boş CD’ye, bir yedeği de bir USB diske yazarak iki ayrı yedek tutabilirsiniz.
  • Aynı zamanda bu yedekleri Dropbox, Google Drive gibi sistemlerde tutmayı da tercih edebilirsiniz fakat bunların da güvenlik açıklarının olabileceğini unutmayın. Eğer bu sistemleri kullanacaksanız dosyalarınızı buralara yüklemeden önce mutlaka şifreleyin.

4. Yedeklerinizin hepsini aynı yerde tutmayın. Yedekleriniz fiziksel tehditlere de açık olduğundan yangın çıkması, çalınmaları gibi durumlarda bütün yedeklerinizi kaybetmemek için hepsini aynı yerde tutmayın.

  • Örneğin en azından cüzdanınızın bir yedeğini bir bankada kiralayacağınız kasada tutabilir veya güvendiğiniz bir arkadaşınıza veya akrabanıza verebilirsiniz.

Cüzdanınızı İnternete Bağlı Cihazlarda Tutmamak

1. Çevrimdışı işlem imzalama kullanın. Bunu kullanarak biri internete bağlı olmayan iki cihazda aynı cüzdanı paylaşabilirsiniz. İnternete bağlı olmayan cihaz bütün cüzdanınızı taşıdığı gibi herhangi bir aktarım işleminde bu cihazdan verilen onay olmadan herhangi bir aktarım yapılmasını engelleyecektir.

  • Çevrimdışı işlem imzalama kullandığınızda bir aktarım yapabilmek için önce internete bağlı cihazdan bir aktarım işlemi yapıp bu işlemi bir USB diske kaydetmeniz ve daha sonra bu diski internete bağlı olmayan cihaza takıp bu cihazdan onay vermeniz gerekmekte. Sonrasında ise işlemin tamamlanması için USB diski tekrar internete bağlı olan cihaza takıp aktarım işlemini yapabilirsiniz.

2. Cüzdanınızı bir CD’ye veya vinil diske kaydedin. Çevrimdışı cüzdanınız için kullanabileceğiniz ikinci bir cihazınız yoksa veya çevrimdışı işlem imzalama kullanmak istemiyorsanız ses cüzdanı kullanmayı tercih edebilirsiniz.

  • Ses cüzdanı kullandığınızda Bitcoin cüzdanınızın özel anahtarları şifrelenerek ses dosyalarına yazılır ve bir CD’ye ve hatta bir vinil diske bile kaydedilebilir. Bu dosyaları daha sonra açabilmek için bu işlem için yazılmış programları kullanarak tekrar anahtalarınıza ulaşabilirsiniz. Bu yöntem çok güvenli olsa da eğer sık sık Bitcoin aktarımı yapıyorsanız her seferinde bu ses dosyalarını açmak biraz can sıkıcı olabilir.

3. Bir donanım cüzdanı edinin. Donanım cüzdanları Bitcoin’leri güvende tutmak için en çok kullanılan opsiyonlardan biri. USB disklere benzeyen bu küçük cihazlar normal cebinizde taşıdığınız bir cüzdan işlevi görürler. Bu cihazlar internete bağlanamadıklarından ve içlerine başka bir program yüklenemediğinden oldukça güvenlidirler.

  • Donanım cüzdanınızı kaybetmeniz durumunda cüzdanınıza erişim sağlayabilmeniz açısından cüzdanınızın bir yedeğini tutmanızda fayda var.
  • Bazı donanım cüzdanları yukarıda belirtilen başka güvenlik opsiyonlarını kullanmanıza da izin verebilir. Bu konuda bilgi sahibi olmak için aldığınız güvenlik cüzdanının kullanma kılavuzuna başvurabilirsiniz.
  • Bu cihazları internetten satın alabilirsiniz fakat dolar bazlı satıldıklarından bu size biraz pahalıya patlayabilir.

4. Kağıt cüzdan kullanın. Eğer donanım cüzdanının size göre olmadığını düşünüyorsanız bunun yerine kağıt cüzdan kullanmayı tercih edebilirsiniz. Kağıt cüzdanlar hem güvenli olduklarından hem de cüzdanınıza kolayca erişmenizi sağladıklarından en çok tercih edilen opsiyonlardan biri.

  • Kağıt cüzdan yarattığınızda cüzdanınızın anahtarları iki tane QR koduna dönüştürülür ve her Bitcoin aktarımı yapmak istediğinizde bu QR kodlarını telefonunuz ile taramanız gerekir.
  • Kağıt cüzdan kullanmaya karar verirseniz bu cüzdanları güvenli bir yerde tuttuğunuzdan emin olun. Bu cüzdanlara erişimi olan herhangi biri Bitcoin’lerinizi bir yerden bir yere aktarabilir. Bunun yanında bu cüzdanlar gerçekten kağıt olduğundan cüzdanın ıslanması, yanması, yırtılması durumlarına karşı önlem almanızda fayda var.
Article Categories:
Uncategorized

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir