Bilindiği gibi her bankanın banka şubeler sışında para çekip/yatırma ve hatta birçok bankacılık işlemini yapabileceğiniz ATM’leri(bankamatikleri) bulunmaktadır. Akbank, Yapı Kredi, Ziraat Bankası gibi büyük bankaların daha çok bankamatiği bulunurken, Finansbank gibi küçük bankaların daha az bankamatiği bulunmaktadır. Ve evet bütün bankaların bankamatikleri üzerinden hem EFT hem de havale işlemi yapılabilmektedir. Peki Nasıl ATM’den EFT yapılır? Tüm bankalar için aynı yöntem mi uygulanır? Öncelikle EFT’nin ne olduğu, Havale ile karıştırılmaması gerektiği, aradaki farkların neler olduğu ve sonrasında da ATM’den EFT yapmayı detaylı bir şekilde anlatacağız.
Havale mi EFT mi Yapacaksınız?
ATM’den yapacağınız para transferinin EFT olduğuna emin misiniz? Çünkü EFT, A Bankasından B bankasına yapılann para transeridir. Yani farklı iki banka hesabı arasındaki transferdir. Havale ise A Bankasındaki banka hesabından yine A bankasındaki banka hesabına para gönderme işlemidir. Siz hangisini yapmak istiyorsunuz öncelikle buna karar verin. Havale işlemi de EFT işlemi de isterseniz kartla isterseniz de kartsız yapılabilmektedir. Yapacağınız işlemin ne olduğuna karar verdiyseniz şimdi yapılışlarını anlatacağız.
ATM’den Kartsız/Kartlı EFT
1) Size en yakın banka şubelerinden birine gidin. Parayı göndereceğiniz kişinin hangi bankada hesabı varsa o bankanın bankamatiğine gitmeniz işlem kolaylığı açısından daha iyi olacaktır.
2) “Kartsız işlemler” menüsüne geçiş yapın. Sizden önce biri işlem yaptıysa bankamatiğin tekrar en başa dönmesi 15-20 saniye gibi bir süre alabilir. Kartsız işlemler kısmına erişmek için bankamatikteki yeşil “Giriş” tuşuna basın. Bankamatik dokunmatikse kısımlara dokunarak, tuşlu ise gösterilen tuşlara basarak ilerleyin.
3) Dil seçeneklerinden Türkçe ya da ingilizce kısmından seçin yapın. kimi bankamatikler kartsız girişlerde karşınıza dil seçeneği çıkarmaktadır. Buradan Türkçe seçip devam edin. Zaten böyle bir seçenek çıkmıyorsa sorun yoktur. Bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
4) Para yatırma menüsüne geçiş yapın. Karşınıza kartsız yapabileceğiniz seçenekler çıkacaktır. Genelde ekranın sol kısmında olsa da bazı bankamatiklerde sağ kısımda olan “Para Yatırma” kısmına basın.
5) Hesaba mı kredi kartına mı yatırılacak bunu seçin. İsterseniz karşıdaki kişinin ya da kendinizin kredi kartına isterseniz de bankamatik kartına para yatırabilirsiniz. Bankamatik kartına para yatırmak hesaba para yatırmak ile aynı şeydir. Seçeneklerden hesaba para yatırma kısmını seçip ilerleyin.
6) Kimin hesabına para yatırmak istiyorsunuz? Başka hesaba mı kendi hesabınıza mı bunun seçimini açılan menüden yapın.
4) Kendi TC kimlik numaranızı girin. Paranın kimden gönderildiği bilinmesi için öncelikle sizin 11 haneli TC kimlik numaranızı girmeniz ve sonrasında Giriş tuşuna basmanız gerek.
5) Kendi cep telefonu numaranızı girin ve tekrardan giriş tuşuna basın. Burada işlemleri karıştırmayın. Parayı gönderen kişinin TC kimlik ve numara bilgileri girilecek.
6) “Şube kodu, “Müşteri Numarası” Hesap numarası” ya da “IBAN” girin. Kişilerin hesabının IBAN’ı girildiği zaman tüm bilgileri girilmiş olur. Bu sebepten IBAN’ı tercih etmeniz sizi daha az uğraştıracaktır. Bilgileri doğru girdikten sonra “Giriş” tuşuna basın.
7) Bilgileri kontrol edin. Karşınıza bir ekran açılacak ve ekrandan son kontrolü yapmanız istenecektir. Eğer bilgiler doğruysa bankamatiğe göre “Devam” ya da “Giriş” tuşuna basmanız istenecek.
8) Yatıracağınız miktarı bankamatiğe sokacak şekilde düzenleyin. Bu adım parayı hazırlamanız için size bir boşluk süresi para hazırlandıktan sonra Devam tuşuna basın.
9) Para yatırma haznesine yatıracağını paraları düzgün bir şekilde koyun. Eğer yatırılacak paraların içinde kıvrık, katlanmış para varsa bankamatik bunu büyük ihtimalle kabul etmeyecek ve size geri verecektir.
10) Karşınıza açılan kontrol ekranını inceleyin. Bankamatik yatıracağınız parayı sayacak karşınıza kaç lira saydığını gösteren bir ekran çıkacaktır. Buradaki tutarı kontrol edip dilerseniz ek para yatırma kısmına geçebilirsiniz. Tutar doğruysa onay butonu ile devam edin.
11) Açılan ekrana telefonunuza gelen şifreyi girin. Son adım olarak telefonunuza bir şifre gönderilecektir. Bunu da girdikten sonra para yatırma işleminiz tamamlanmış olacaktır.
ATM’den EFT Saatleri
Eğer yatıcağınız kişinin banka hesabının olduğu banka ATM’sine giderseniz günün her saatinde para yatırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ancak para yatıracağınız bankamatik farklı ise bu durumda EFT işlemi sadece bankanın açık olduğu saatlerde gerçekleşecektir. Yani sizin para yatırmanız kabul edilecek ama karşı tarafa paranın aktarılması ertesi iş günü gerçekleşecektir.
ATM’den EFT Limiti
ATM’ye siz para yatıracağınız için EFT işlemi için herhangi bir limit söz konusu değildir. Dilediğiniz kadar para yatırma işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak EFT işlemi için bir masraf çıkacağı ve bunu da yatırmanız gerektiğini unutmamalısınız. Yani yatırdığınız tutardan masraf düşülecek ve arta kalan miktar karşıdaki kişiye gönderilecektir. Bunu havale olarak yapsanız da aynı durum söz konusu olacaktır.