Kaybolan veya Çalınan Kredi Kartı Nasıl İptal Edilir

  • Mayıs 6, 2020

Kredi kartı iptali ve kredi kartı kapatma süreçlerinde belli başlı prosedürler bulunmaktadır. Günün birinde sizde kredi kartınızı kapatmak veya iptal etmek isterseniz bu yazı size bu konuda yardımcı olacaktır. Toplumca doğru bilinen bir yanlış vardır. O yanlış da kredi kartını iptal etmek ile kredi kartını kapatmanın aynı olduğu yanılgısıdır. Esasında bu iki işlem arasında fark bulunmaktadır. Kredi kartınızın kaybolması veya çalınması gibi durumlarda kredi kartını kötü niyetli olan kişilerin kullanmasını engellemek amacıyla iptal ettirmeniz gerekir. Yani buradaki işlem kredi kartını kapattırmak değildir.

Kredi kartı iptali nasıl yapılır?

Kredi kartınız çalındı ya da kayboldu mu? Bu durumda endişelenmeniz oldukça doğal bir durum. Endişelenmeyi bırakıp kredi kartınızı iptal ettirmek için banka çağrı merkezini aramalısınız.

  • Yapı ve Kredi Bankası:  444 0 444
  • Türkiye Vakıflar Bankası: 444 0 724
  • Türkiye İş Bankası: 444 02 02
  • Türkiye Halk Bankası: 444 0 400
  • Türkiye Garanti Bankası: 444 0 333
  • Ziraat Bankası: 444 00 00

Bu tarz bir olay yaşandığında banka sizi uzun süre bekletmeyecek ve en kısa sürede müşteri temsilcisine bağlanabileceksiniz. Müşteri temsilcisine kartınızın çalındığını veya kaybolduğunu ilettiğinizde size iptal edip etmemeyi soracaktır. İptal etmeyi onaylamanız durumunda kartınız iptal olacak ve art niyetli kişilerin kartınızdan harcama yapmasının önüne geçmiş olacaksınız.

Çağrı merkezini arayarak iptal etmenin haricinde internet şubesini kullanarak da kredi kartı iptal işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Kullanmış olduğunuz bankanın mobil uygulamasına veya internet şubesine giriş yapın. Akabinden Kredi Kartı sekmesine geçin ve Kart İptali seçeneğine tıklayarak kartınızın iptalini gerçekleştirin. bu iki yöntemin dışında eğer mesai saatleri içindeyseniz bu durumda banka şubesine giderek de kart iptalini gerçekleştirebilirsiniz. Peki kredi kartı iptali buysa kredi kartını kapatmadan ne farkı vardır? sorusuna yanıt bulacak olursak:

Kredi kartı nasıl kapatılır?

Kredi kartını kullanmaktan sıkıldınız ve sürekli size borç çıkaran bir araç haline geldiyse bu durumda bir daha kullanmamak üzere yapacağınız işlem kapatmadır. İptal işleminden bu anlamda farklılık gösterir. Kapatma işlemi bir daha hiç kullanmamak üzere yapılan bir işlemdir ve bankaya dilekçe verilerek yapılmalıdır. Eğer bu işlemleri yapmadan kredi kartını kullanmayı bırakırsanız ileride sürpriz borçlarla karşılaşmanız olasıdır.

Bankaların hemen hemen bir çoğu dilekçe ile kredi kartı kapatmayı kabul etse de, az bir kısmı da telefon bankacılığı vasıtasıyla kredi kartını kapatmanıza olanak sağlamaktadır. Tabi ki burada hem dilekçe vererek kapatmada hem de telefon bankacılığı vasıtasıyla kapatmada kredi kartınızın borcunun olmadığından emin olmalısınız. Eğer kredi kartına borcunuz varsa bu durumda kartınız borcunuzu ödeyesiye kadar kapatılmayacaktır.

Kredi kartını kapatmak için dilekçe örneği:

Kredi kartınızı telefon bankacılığı üzerinden kapatamıyorsanız bu durumda bir dilekçeyle bankaya başvurmanız gerekecektir. Kredi kartını kapatmak için dilekçe örneği yazının devamında detaylı olarak anlatılacaktır. Siz de bu örneğe göre kendi dilekçenizi yazıp bankaya başvurmalısınız. Başvurunuzun akabinden bir süre sonra kredi kartınız kapatılmış olacaktır.

İş Bankası Genel Müdürlüğüne

Bankanıza ait 123456 numaralı kredi kartı kullanıcısıyım.5464 sayılı BANKA KARTLARI VE KREDi KARTLARI KANUNU’nun 25. maddesi gereğince ilgili kredi kartının iptali ve kartla ilgili sözleşmenin feshedilmesini, BANKA KARTLARI VE KREDİ KARTLARI HAKKINDA YÖNETMELİK’in 18. maddesinin 2. fıkrasına göre talebimin hangi tarihte alındığına dair şube yetkililerince imzalanmış bir belgenin veya doldurulan iptal talep formunun bir örneğinin tarafıma verilmesini, 4982 sayılı BİLGİ EDİNME HAKKI KANUNU’nun 11. ve 12. maddesi gereğince,kredi kartının iptalini ve sözleşmenin feshini takip eden 7 iş günü içinde işlem sonucuyla ilgili tarafıma yazılı bilgi verilmesini talep ediyorum.

Gereğinin yapılmasını arz ederim 1 / 1 / 2020

Üçgen Mah. Attila İlhan Bulvarı
Cafer Karaböcek

Dilekçe örneğindeki koyu ile yazılan yerleri kendinize uygun şekilde değiştirin.

Article Categories:
Kredi Kartı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.