VOB’da hiçbir pozisyonunuz yokken yani alım yapmamışken bile satış yapabilirsiniz. Bu tür bir işlem hisse senedi piyasasındaki açığa satış işlemine de benzer. VOB’da alım(uzun) pozisyonunuz yokken satış yaptığınızda “kısa pozisyon” yani short pozisyon açmış olursunuz. Short pozisyon açtığınızda piyasa düşerse kâr edersiniz, piyasa yükselirse zarar edersiniz. Peki VOb nasıl oynarsınız, nasıl işlem gerçekleştirip alım satım yapabilir hale gelirsiniz?
Vadeli Opsiyon Borsası Oynama
1. Öncelikle VOB’a üye olmuş bir aracı kurum veya bankada hesap açtırmanız gerekir. VOB emirlerin eşleştirilmesinde ve emirlerin iletilmesinde elektronik bir sistem kullanmaktadır. Emirler borsaya üyeler tarafından iletilir. Üyelerin kendi ofislerinde emirlerin iletilmesinde kullanılacak VOB’un bilgisayarlarına bağlı bilgisayarları bulunmaktadır.
2. Daha sonra risk taahhütnamesi imzalamanız gerekir. Vadeli işlemler piyasasında bir borsa üyesi aracılığıyla işlem yapmak isteyen tüm gerçek ve tüzel kişiler, VOB tarafından hazırlanan ve bu piyasanın özelliklerini anlatan kılavuzu okuduklarına ve anladıklarına dair “Risk Taahhütnamesi”ni imzalamak zorundadırlar.
3. Alım-satım kararı vermelisiniz. Bir başka deyişle öncelikle piyasadaki gelişmeleri değerlendirerek alım veya satım yönünde bir karar almanız gerekmektedir. Kararınızı verirken VOB’a üye bir aracı kurum veya bankada çalışan yatırım uzmanlarına danışabilirsiniz.
4. İşlem teminatı yatırmalısınız. Verdiğiniz alım-satım emrinin gerçekleşmesi için VOB’un belirlediği miktarda teminatı hesabınızda bulunduruyor olmanız gerekmektedir.
5. Emrinizi aracı kuruluş vasıtasıyla VOB’a iletmelisiniz;
- Emrinizin alım yönlü mü yoksa satım yönlü mü olduğunu,
- Kaç adet sözleşme aldığınızı/sattığınızı,
- Aldığınız/sattığınız sözleşmeyi (örn. Aralık 2008 vadeli VOB-TLDolar sözleşmesi veya Şubat 2005 vadeli VOB-İMKB 30 sözleşmesi)
İpuçları
- İşlem yapacağınız sözleşmeyi belirtirken aracı kuruluşa sözleşmenin iki özelliğini belirtirsiniz. Bunlar sözleşmenin dayanak varlığını ve sözleşmenin vadesini belirler.
Sözleşmeyi almak veya satmak istediğiniz fiyatı, emir türünü, yöntemini ve süresini belirtmeniz gerekir.