Günümüzde artık taşıt sahibi olmak bir lüks olmaktan çıkıp bir ihtiyaç haline gelmiştir. Elinizde hiç nakit olmamasına rağmen bir taşıt sahibi olabilmek mümkün. Siz de araç sahibi olmak için taşıt kredisini nasıl alınacağı konusunda fikir sahibi olmak istiyorsanız aşağıdaki adımları dikkatlice okuyun.
Taşıt Kredisi Almak için Yapılması Gerekenler
1. Hangi araçlar için taşıt kredisi alınabileceğini kavrayın. O km veya 2. El taşıtlarda maksimum 5 yıla kadar taşıt kredisi çekebilmek mümkün. Sıfır kilometre ticari ve özel bütün araçlar için taşıt kredisi kullanılabilir. Fakat 5 yılı geçmiş ikinci el araçlar için taşıt kredisini bazı bankalar verebilmesine rağmen çoğu banka bu kritere çok fazla önem verebilmektedir. Taşıt kredisi yanında ihtiyaç kredisi adı altında motosiklet ve iş makinesi kredisi de alınabilmektedir.
2. Taşıt kredisi başvurusu hangi durumlarda reddedildiğini öğrenin. Bankalar taşıt kredisi için her şahsa kredi puanlaması yapar. Bu puanlamada öncelikle gelir gider durumlarınızın uygunluğuna bakılır. Daha sonra kişinin kredi kayıt bürosunda sorgulamaları yapılır. Herhangi bir olumsuz durum olduğunda kredi başvurunuz reddedilebilir. Eğer kredi bürosunda hiç kaydınız yoksa, bankalarla hiçbir işlem yapmadıysanız( Kredi kartı kullanımı, Kredi kullanımı, Çek-Senet işlemleri) yine bankalar taşıt kredisi başvurunuzu reddedebilmektedir. Ama bankalar önce kendi kredi kayıt bürosunda işlem yapar. Daha sonra başka bankalarla bir işlem yapıp yapmadığınıza ve kredi puanlamanıza bakarlar.
3. Ticari araçlar için taşıt kredisi nasıl alınacağını öğrenin. Ticari araçlarda taşıt kredisinin maksimum vadesi 60 aydır. Ve yüzde yetmiş beşine kadar bankalar kredi kullandırabilir. Bu yüzdelik dilim bankadan bankaya değişmektedir. Siz o zamanın kredi ve faiz oranlarına ve masraflarına göre uygun olan bankaya başvurup size avantaj getirebilecek taşıt kredisi kullanımını gerçekleştirebilirsiniz. Çünkü dönem dönem faiz oranları ekonomiye ve alım gücüne bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Uygun zamanı takip edin. Ve masraf ve yüzdelik konusunda da hesaplamalarınızı yapın. Ticari araç kredisini yalnızca kobiler ya da büyük kuruluşlar alabilmektedir. Şahıs olarak kredi çekebilmeniz pek mümkün olmayabilir. Sanayi ve ticaretle uğraşan gerçek ve tüzel kişiler bu tip taşıt kredisini kullanabilir. Ticari sicil kaydı, son üç yılın bilanço grafiği, vergi levhası gibi belgeler kurumsal başvuru için gerekli olacaktır. İş makineleri için bankalar taşıt kredisi kullandırmamakta olup bu iş makineleri için işletme kredisi kullandırabilmektedirler. Kobi ya da sanayi ölçekli firmalar bu krediyi kullanabilmektedir.
4. Taşıt kredisi için bireysel başvuru nasıl yapıldığını kavrayın. Taşıt kredisi için bireysel başvuru esnasında nüfus cüzdanı, ikametgah belgesi ya da kişinin kendi adına düzenlenmiş bir fatura, gelir belgesi veya maaş bordrosu, eğer araç sıfırsa profarma faturası bulundurulması zorunlu ilk belgelerdir. Ancak ikinci el araç için taşıt kredisi çekilecekse bu belgelere ek olarak aracın ruhsatı ve iki taraflı yapılan noter tasdikli araç alım-satım sözleşmesi bulundurulması zorunludur.
5. Taşıt kredisi alırken nelere dikkat etmek gerektiğini kavrayın. Taşıt kredisi alınırken öncelikle her birey kendi ödeme gücüne göre bir kredi yapılandırması yapmalı. Vade planlamasının bütçeye uygun bir şekilde ayarlanması gerekmektedir. Ekstra gelir sağlamanız durumunda ara ödemeler gerçekleştirerek kredi faizinizi düşürebilir ve faiz oranlarının azaldığı dönemlerde kredinize yapılandırma yaparak çok daha az faiz ödeyebilmeniz mümkün. Önemli olan bu faiz oranlarının takip edilmesidir.
6. İkinci el otomobil için kredi alırken nelere dikkat edildiğini öğrenin. 2. El araçlarda taşıt kredisi verme konusunda bankalar çok istekli değillerdir. Bu yüzden çoğu banka bu taşıt kredisine bir çok kriter getirebilmektedir. Çoğu banka özellikle maksimum 5 yıllık 2. El araçlara taşıt kredisi sağlayabilmektedir. Ve bazı bankalar taşıt kredisinin yüzde ellisini kullandırdığı gibi bazıları da % 75 ‘i kadar kredi kullandırmaktadır. Bu kredi alınırken araç hasar kaydının olmaması gerekmektedir. Araç ruhsatı ve araç üzerinde rehin olup olmaması da aranan kriterlerdendir. Bunun yanında noter tasdikli araç sözleşmesi kesinlikle istenen belgeler arasındadır.
7. Taşıt kredisini ödeyemezseniz neler olabileceğini öğrenin. Ani durumlar karşısında kaldığınızda araç kredi vadelerinizi ödeyememeniz halinde bankalar araç üzerinde rehin olmasına rağmen aracınıza el koymazlar ve kredi vadelerinizin ödenmesi için her yolu denerler. Fakat iki aylık vadeyi üst üste ödeyememeniz halinde iki ay sonunda ihtarneme çekip hukuki süreç başlatabilir. Araç üzerindeki rehini emniyet müdürlüğüne bildirip araç trafikteyken bağlayabilmektedir.