Aidat Nasıl Hesaplanır?

  • Haziran 6, 2020
aidat-nasil-hesaplanir

Apartmanlarda yaşayanlar iyi bilir, her ay apartman aidatı toplanır. Apartman aidatları apartmanın genel masrafları için ortak giderler için toplanır ve bir apartman görevlisi sayesinde de ödemeler yatırılır. Apartmanın geneli için giderler apartmanı aydınlatmak için yanan elektrik olacağı gibi apartman önünde bulunan bahçeye satın alınacak fidanlar da olabilir. Apartman giderleri, apartman sakinleri tarafından belirlenir, ancak aidatın hangi giderler için hangi oranlarda hesaplanması gerektiği de Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında da yazılır. Apartmanda yaşıyorsanız ödediğiniz apartman aidatı miktarı doğru mu, aidat nasıl hesaplanır?

Aidatın Hesaplanması

  •  Kat Mülkiyeti Kanununa göre söz konusu aidat bedeli, apartman ve sitelerde kat maliklerinden alınması gereken, apartman veya sitenin giderleri doğrultusunda belirlenmektedir. Örneğin oturduğunuz yer bir konut sitesi ise ve sitede havuz, süs bahçesi, koşu parkuru gibi alanlar varsa, bu alanların bakımı ve onarımı için ne kadar gider yapılıyorsa, giderlerin karşılanabileceği miktarda aidat ödemesinin yapılması gerekiyor.Aynı zamanda aidatlar, apartman veya sitede ileride yapılacak bakım ve onarım işleri için, günlük hizmet işleri için de alınıyor. Bu nedenle aidatı belirleyen faktörler arasında bu hizmetler de yer alıyor.
  • Kat Mülkiyeti Kanununa göre aksi belirtilmedikçe apartman aidatını tüm maliklerin ödemesi zorunlu tutulmaktadır. Kanunda aidat ödeme şekli bu şekilde açıklanmaktadır: “Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça; kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; Ana gayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;  katılmakla yükümlüdür.”
    • Aidat hesaplaması konusunda apartman aidatının fazla alındığını ya da gereksiz olduğunu düşünüyorsanız, apartmanınıza en yakında bulunan muhtarlık aracılığıyla kat mülkiyet kanunu hakkındaki detayları öğrenebilirsiniz.
    • Apartman yöneticisi olan kişi yahut apartmanda ikamet eden herhangi bir kişi Kaymakamlık’tan aidat hesaplanması ile ilgili teftiş kararı da çıkartabilmektedir.
    • Apartman aidatlarının toplanması imece usulü olan eski yöntemlerden birine benzemektedir. Toplanan meblağ yine apartman için apartman çevresi için kullanılmaktadır.
Article Categories:
Uncategorized

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.